Συνεργασία Ε.Ε.- ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειας

Συνεργασία Ε.Ε.- ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειας

89
Συνεργασία Ε.Ε.- ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειας

ΗΠΑ και ΕΕ συνεργάζονται προκειμένου να ωθήσουν τις δια θαλάσσης μεταφορές LNG μεταξύ τους. Συγκεκριμένα ο Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude- Juncker θα προχωρήσουν σε συμφωνίες με στόχο την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας ΗΠΑ και ΕΕ στον τομέα της ενέργειας.

Στο πλαίσιο της πρόσφατης συνάντησής τους ο κ. Trump και ο κ. Juncker εξέφρασαν την πρόθεσή τους να αυξήσουν περαιτέρω τις θαλάσσιες μεταφορές LNG από τις ΗΠΑ προς τις χώρες της ΕΕ, μέσα από τις κατασκευές νέων τερματικών σταθμών στην ΕΕ. Όπως δήλωσε ο κ. Juncker στόχος αποτελεί η ΕΕ να αναδειχθεί σε έναν κυρίαρχο αγοραστή υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, στην παρούσα φάση η ΕΕ διαθέτει 24 τερματικούς σταθμούς εισαγωγής LNG, με ετήσια ικανότητα να επεξεργάζονται 227 δις κ.μ. φυσικού αερίου, ενώ αναμένονται να κατασκευαστούν άλλοι 9 έως το 2021.

Η ΕΕ συμμετέχει και υποστηρίζει τουλάχιστον 14 ενεργειακά έργα στις ΗΠΑ και ωθεί και άλλες χώρες, όπως η Β. Αφρική, στο να επενδύσουν σε αντίστοιχα έργα προκειμένου να διευκολυνθούν οι αμερικανικές εξαγωγές LNG.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.