Η Αίγυπτος μεταμορφώνεται σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο

Η Αίγυπτος μεταμορφώνεται σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο

115
Η Αίγυπτος μεταμορφώνεται σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο

Η εταιρεία Carbon Holdings Limited, με έδρα το Κάιρο της Αιγύπτου, στοχεύει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να έχει προσελκύσει περαιτέρω κεφάλαια για την χρηματοδότηση της δημιουργίας ενός πετροχημικού εργοστασίου- κολοσσού, αξίας $10,9 δις. Η κατασκευή του συγκεκριμένου εργοστασίου, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει τη μεγαλύτερη πετροχημική μονάδα στη Μέση Ανατολή, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το τρίτο τρίμηνο του 2019. Το εργοστάσιο πρόκειται να κατασκευαστεί εντός της βιομηχανικής ζώνης Ain Sokhna, κοντά στον κόλπο του Σουέζ.

Ο κ. Mohamed Hassan, της Carbon Holdings Limited δήλωσε ότι η κατασκευή του Tahrir Petrochemical Complex (TPC) θα χρηματοδοτηθεί μέσω ιδίων κεφαλαίων, καθώς και μέσα από την λήψη δανεισμού ύψους $5,4 δις από τράπεζες και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, όπως είναι η Export-Import Bank of the United States, η Export-Import Bank of Korea, η Korea Insurance Corporation και η ιταλική  SACE (Italian Export Credit Agency).

Σύμφωνα με το Bloomberg, μέσα από την δημιουργία του συγκεκριμένου εργοστασίου εκτιμάται ότι η Αίγυπτος θα αποτελέσει ένα σημαντικό περιφερειακό ενεργειακό κόμβο. Το συγκεκριμένο βιομηχανικό συγκρότημα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει την παραγωγή του το 2022, ενώ θα παράγει σε ετήσια βάση 1,5 εκατ. μετρικούς τόνους αιθυλενίου, περίπου 925.000 μετρικούς τόνους προπυλενίου, 250.000 μετρικούς τόνους βουταδιενίου, 350.000 μετρικούς τόνους βενζολίου και 130.000 μετρικούς τόνους καύσιμο ντίζελ.

Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι το νεό πετροχημικό εργοστάσιο αναμένεται να προσφέρει συνολικά 120,000 άμεσες και έμμεσες εργασίας θέσεις, ενώ τα ετήσια έσοδά του θα ξεπερνούν σε $6 δις.

Ο κ. Hassan επεσήμανε ότι η εξαγωγική δραστηριότητα πετροχημικών προϊόντων από το εργοστάσιο Tahrir αναμένεται να αγγίξει σε πρώτη φάση τα $2,7 δις σε αξία, ενώ σταδιακά θα φτάσει τα $8 δις.

Επίσης όταν τεθεί σε λειτουργία το TPC εκτιμάται θα συμβάλει στην αύξηση των συνολικών ετήσιων εξαγωγών της Αιγύπτου περισσότερο από 25%.

Μέσα από την κατασκευή του παραπάνω πετροχημικού συγκροτήματος η κυβέρνηση της Αιγύπτου στοχεύει σε προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην χώρα σε τομείς πέραν του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ικανοποιώντας συγχρόνως την εγχώρια και περιφερειακή ζήτηση για πρώτες ύλες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αυτοκινητοβιομηχανία και σε άλλους τομείς.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.