Βενεζουέλα: Χάος δίχως τέλος για τον «μαύρο χρυσό»

Βενεζουέλα: Χάος δίχως τέλος για τον «μαύρο χρυσό»

103
Βενεζουέλα: Χάος δίχως τέλος για τον «μαύρο χρυσό»

Η πετρελαϊκή κρίση στην Βενεζουέλα φαίνεται να μην έχει τέλος και το μέλλον του μαύρου χρυσού στη χώρα διαφαίνεται ζοφερό. Συγκεκριμένα η χώρα της λατινικής Αμερικής με τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού στον κόσμο, σημείωσε μειωμένη παραγωγή κατά τον περασμένο Ιούνιο κατά 47.500 βαρέλια ημερησίως συγκριτικά με τον Μάιο.

Ο τερματισμός της λειτουργίας αρκετών πεδίων εξόρυξης πετρελαίου αλλά και το γεγονός ότι εξειδικευμένοι εργάτες εγκαταλείπουν τη χώρα, αναφέρονται από το OilPrice.com ως οι κυριότεροι παράγοντες για την καθίζηση αυτή, οι οποίοι θα μπορούσαν σταδιακά να συρρικνώσουν την παραγωγή σε επίπεδα κάτω του 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΠΕΚ, η παραγωγή τον Ιούνιο άγγιξε το 1,34 εκατ. βαρέλια/ ημέρα το οποίο αποτελεί και την χαμηλότερη επίδοση της χώρας τις τελευταίες εφτά δεκαετίες, με μόνη εξαίρεση το 2002-2003 όπου μια απεργία διαρκείας των εργαζομένων στον πετρελαϊκό κλάδο είχε σαν αποτέλεσμα να διακοπεί βιαίως η παραγωγική διαδικασία αργού στην χώρα.

Από την άλλη πλευρά αξιωματούχοι της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA ανέφεραν ότι τον Ιούνιο περίπου 1000 εργαζόμενοι στα πεδία εξόρυξης πετρελαίου εγκατέλειψαν τον κλάδο, ενώ και κατά τις πρώτες μέρες του Ιουλίου η κατάσταση φαίνεται μη αναστρέψιμη καθώς αρκετές μονάδες παραγωγής σταμάτησαν τη λειτουργία τους.

Η κυβέρνηση της χώρας από την δική της πλευρά αμφισβητεί εμμέσως τα στοιχεία του ΟΠΕΚ και κάνει λόγο για παραγωγή η οποία ανήλθε στο 1,531 εκατ. βαρέλια/ημέρα τον Ιούνιο. Τέλος σημειώνεται ότι η παραγωγή μαύρου χρυσού στη χώρα έχει συρρικνωθεί κατά 800.00 βαρέλια/ημέρα σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.