Πρόστιμο- μαμούθ για την ΝΥΚ

Πρόστιμο- μαμούθ για την ΝΥΚ

201
Πρόστιμο- μαμούθ για την ΝΥΚ

Όπως δημοσιεύουν τοπικά και διεθνή ΜΜΕ, το αυστραλιανό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο καταδίκασε την εταιρεία Nippon Yusen Kabushiki Kaisha (NYK) για παραβάσεις του εθνικού δικαίου ανταγωνισμού και τη συμμετοχή σε δημιουργία καρτέλ. Ο δικαστής της έδρας επέβαλε μάλιστα μετά από πρόταση των διωκτικών Αρχών πρόστιμο 20 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Το συγκεκριμένο πρόστιμο είναι είναι το δεύτερο υψηλότερο που επιβλήθηκε στην ιστορία της Αυστραλιανής Επιτροπής Ανταγωνισμού και Επιτροπής Καταναλωτών (ACCC) και θα ήταν μάλιστα υψηλότερο αν η ιαπωνική εταιρεία δεν είχε παραδεχθεί ενώπιον του ακροατηρίου την ενοχή της. Η έρευνα που είχαν καλά προετοιμάσει οι αυστραλιανές Αρχές κατέληγε σε σαφή αποδεικτικά στοιχεία ότι προϋπήρχε παράνομη συμφωνία μεταξύ ναυτιλιακών εταιρειών κυρίως στην κατηγορία των RoRo που εξυπηρετούσαν τη μεταφορά οχημάτων προς την Αυστραλία μεταξύ 2009 και 2012.

Η παράνομη συμφωνία ωστόσο, όπως αναμεταδίδουν όλα τα διεθνή ΜΜΕ, πιθανώς να είχε υλοποιηθεί από τον Φεβρουάριο του 1997.

Mε την προηγούμενη ομολογία της ενοχής της η ΝΥΚ κατάφερε να ‘ελαφρύνει’ το πρόστιμο κατά περίπου 50% αλλά αναλυτές συμφωνούν ότι οι νέοι νόμοι περί προστασίας του ανταγωνισμού που εφαρμόζονται πλέον στην Αυστραλία θα βάλουν για τα καλά στο μικροσκόπιο πολλές εταιρίες τακτικών γραμμών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.