Παγκόσμιο συνέδριο ναυλομεσιτών στο πλαίσιο του θεσμού «Πειραιάς 2017»

Παγκόσμιο συνέδριο ναυλομεσιτών στο πλαίσιο του θεσμού «Πειραιάς 2017»

372
Παγκόσμιο συνέδριο ναυλομεσιτών στο πλαίσιο του θεσμού «Πειραιάς 2017»

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Ιουνίου στον Ελληνικό Ιππικό Όμιλο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Μεσιτών Ναυτιλιακών Συμβάσεων (Hellenic Shipbrokers Association – H.S.A.) καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και τους ενημέρωσε για το παγκόσμιο συνέδριο και το δείπνο των ναυλομεσιτών, που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του «ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2017», στο ξενοδοχείο «Μετροπόλιταν» και στο χώρο του γκολφ της Γλυφάδας, στις 15 και 16 Ιουνίου, αντίστοιχα.

Ο κ. Γιάννης Κοτζιάς, Πρόεδρος του H.S.A., στην αρχή της ομιλίας του ανέφερε συγκεκριμένα: «Ο θεσμός του «ΠΕΙΡΑΙΑΣ», με τη μορφή που απέκτησε από το 1995 περιλαμβάνοντας και το συνέδριο των ναυλομεσιτών,  αποτέλεσε παγκόσμια πρωτοτυπία συνάθροισης ναυτιλιακών στελεχών από όλο τον κόσμο, και διοργανώνεται ανά διετία από το Σύνδεσμό μας. Το «ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2017» συνεχίζει αυτή την παράδοση, ενισχύοντας τις διαπροσωπικές σχέσεις ανάμεσα στους συναδέλφους μας και τους απανταχού συνεργάτες τους, δίνοντάς τους παράλληλα την ευκαιρία να απολαύσουν την ελληνική φιλοξενία. Στο συνέδριο που θα ανοίξει το διήμερο του «ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2017» την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017 στις 09:30 το πρωί, θα συζητηθούν θέματα που άπτονται της τρέχουσας ναυτιλιακής επικαιρότητας. Στην πρώτη ενότητα, Τραπεζίτες και εν γένει Χρηματοδότες της ναυτιλίας θα μας εξηγήσουν τη δύσκολη συγκυρία όπου οι παραδοσιακές ναυτιλιακές τράπεζες δεν έχουν ανάλογη του παρελθόντος ικανότητα να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες της παγκόσμιας και δη της ελληνικής ναυτιλίας, και θα αναλυθούν εναλλακτικές πηγές ρευστότητας και δανειοδότησης. Στη δεύτερη  ενότητα θα ακούσουμε απόψεις και αναλύσεις από κορυφαίους συναδέλφους ναυλομεσίτες και έγκριτους Έλληνες ναυτιλιακούς αναλυτές για την κίνηση και τις τάσεις της ναυλαγοράς, τις προσωπικές εκτιμήσεις και απόψεις τους. Στην τελευταία ενότητα, Έλληνες πλοιοκτήτες και ναυλωτές θα μας δώσουν το στίγμα σε σχέση με το πώς βλέπουν το σήμερα και πώς οι ίδιοι πορεύονται σε δύσκολους και ευμετάβλητους καιρούς, που όμως παρουσιάζουν ευκαιρίες για επενδύσεις και επεκτάσεις».

Στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στο θέμα των πληροφοριακών συστημάτων και του αυτοματισμού των πλοίων και στο κατά πόσο μπορούν να επηρεάσουν το επάγγελμα του ναυλομεσίτη, τονίζοντας ότι «ορισμένοι ισχυρίζονται ότι το επάγγελμα του μεσίτη ναυτιλιακών συμβάσεων απειλείται από ηλεκτρονικές πλατφόρμες και αλγορίθμους ηλεκτρονικών υπολογιστών. Εμείς όμως δεν είμαστε ούτε απλοί διαβιβαστές πληροφοριών, ούτε ο ρόλος μας τελειώνει με το κλείσιμο μιας συμφωνίας. Έχουμε αποκτήσει με προσωπικό κόστος μία επαγγελματική επάρκεια, η οποία παράλληλα με τη γνώση της αγοράς και την έμφυτη ικανότητα της διαπραγμάτευσης, απαρέγκλιτα περιλαμβάνει επίσης τεχνικές, οικονομικές και νομικές γνώσεις. Είμαστε σε θέση να σηκώσουμε το βάρος του ρόλου που εμείς οι ίδιοι επιλέξαμε, και που κανείς απρόσωπος «προξενητής» δε θα μπορούσε ποτέ να διαδραματίσει. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τίποτε δεν μπορεί ποτέ να αντικαταστήσει την αξία της γνώσης, της εμπειρίας, της διαπροσωπικής συνεργασίας, της επαφής πρόσωπο με πρόσωπο».

Σε ό,τι αφορά τον αυτοματισμό των πλοίων ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι δεν πιστεύει ότι ο καπετάνιος, ο α΄ μηχανικός, καθώς και άλλα μέλη του πληρώματος θα εκλείψουν, επισημαίνοντας ότι ένα πλοίο χωρίς πλήρωμα δεν μπορεί να συγκριθεί με ένα πλοίο με πλήρωμα που ακολουθεί τις οδηγίες του καπετάνιου. Στο ίδιο ζήτημα εξέφρασαν αντίστοιχες απόψεις και ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Άγγελος Παύλου, ο Γενικός Γραμματέας, Δημήτρης Κιττές και ο Ταμίας, Σπύρος Καζιάνης.

Σε ερώτημα δημοσιογράφου εάν υπάρχει συνεργασία του H.S.A. με διεθνείς οργανισμούς, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η ναυτιλία αποτελεί εθνικό προϊόν της Ελλάδας και θα πρέπει να προβάλλεται διεθνώς, επισημαίνοντας ότι σε 4 ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς οι Πρόεδροι είναι Έλληνες και το γεγονός αυτό δείχνει την πρωτιά της Ελλάδας όχι μόνο σε νούμερα αλλά και σε αξιοπιστία.

Ο κ. Κοτζιάς σχολίασε επίσης τις τελευταίες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι το H.S.A υποστηρίζει και συντάσσεται με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Σε ό,τι αφορά το H.S.A. ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι κλείνει φέτος 42 χρόνια λειτουργίας, προσθέτοντας ότι «είναι μία μη κερδοσκοπική ομάδα επαγγελματιών της ναυτιλίας, με πρωταρχικό στόχο τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας και την αέναη βελτίωση του επιπέδου του κλάδου. Επίσης βασική μας επιδίωξη είναι η προσέλκυση νέων συναδέλφων, γιατί το νέο αίμα, τα φρέσκα και καθαρά μυαλά είναι εφαλτήρια για το μέλλον. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουν ενταχθεί και τα εβδομαδιαία πρακτικά σεμινάρια που διοργανώνει το H.S.A. στον χώρο μας στον Πειραιά».

Στο τέλος της ομιλίας του ο Πρόεδρος του H.S.A. ενημέρωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου αποφάσισε να δωρίσει ένα σημαντικό ποσό στο «Όλοι Μαζί Μπορούμε», ενισχύοντας την εθελοντική δράση του καναλιού «ΣΚΑΙ», προσθέτοντας ότι «με τον τρόπο αυτό είμαστε σίγουροι ότι θα δώσουμε την ώθηση και το παράδειγμα σε άλλους συναδέλφους μας και ανθρώπους της ναυτιλίας να συνεχίσουν την ανιδιοτελή και χωρίς αντάλλαγμα προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο, συνεισφέροντας με δωρεές στην ενίσχυση των συνανθρώπων μας. Άλλωστε όλοι μαζί μπορούμε, η αλληλοβοήθεια είναι ο μόνος τρόπος να ξεπεράσουμε την κρίση που βιώνουμε».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.