Βραζιλία: μείωση του ΑΕΠ αλλά ενίσχυση των εξαγωγών για το 2016

Βραζιλία: μείωση του ΑΕΠ αλλά ενίσχυση των εξαγωγών για το 2016

162
Βραζιλία: μείωση του ΑΕΠ αλλά ενίσχυση των εξαγωγών για το 2016

Μια νέα έκθεση για την πορεία της οικονομίας της Βραζιλίας δημοσιεύθηκε την περασμένη Δευτέρα, 27 Ιουνίου, από το βραζιλιάνικο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Οικονομικής Έρευνας (IPEA).
Σύμφωνα με την έκθεση, προβλέπεται περαιτέρω ύφεση και ενίσχυση της κρίσης που μαστίζει την οικονομία της μεγαλύτερης και πολυπληθέστερης χώρας της Λατινικής Αμερικής.
Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα του IPEA προβλέπει μείωση του ΑΕΠ, κατά το έτος 2016, της τάξης του 3,5 % έναντι της αρχικής εκτίμησης για μείωση 4 %. Έχει ενδιαφέρον, ότι η εν λόγω έρευνα ακολουθεί τα αναθεωρημένα στοιχεία για την πορεία της βραζιλιάνικης οικονομίας που δημοσιοποίησε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, τα οποία προβλέπουν μείωση του ΑΕΠ κατά 3,6 %.
Να σημειωθεί πως η οικονομική κρίση στην Βραζιλία εντάθηκε σημαντικά μέσα στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους λόγω της πολιτικής αστάθειας, που προκλήθηκε από την αποπομπή της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, μετά τα νέα στοιχεία για το σκάνδαλο διαφθοράς στην κρατική εταιρεία πετρελαίου Petrobras, τα οποία ήρθαν στην δημοσιότητα τον περασμένο Απρίλιο και Μάιο.
Να υπενθυμίσουμε ότι πάνω από 20 κορυφαίες κατασκευαστικές εταιρείες της Βραζιλίας -με βάση τα όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας από τις εισαγγελικές αρχές της χώρας- είχαν συστήσει καρτέλ το οποίο, χάρη σε δωροδοκίες ύψους 6,2 δις ρεάλ, εξασφάλιζε συμβάσεις, οι οποίες επιβάρυναν την δημόσια επιχείρηση πετρελαίου με γιγαντιαία εικονικά κόστη. Οι δωροδοκίες των εργολάβων κατέληγαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς διεφθαρμένων στελεχών της Πετρομπράς και στα ταμεία πολιτικών κομμάτων.
Η ανάλυση του Ινστιτούτου, βασίστηκε στα πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Βραζιλιάνικο Ινστιτούτο Γεωγραφίας και Στατιστικής (IBGE), σύμφωνα με τα οποία, η βιομηχανική παραγωγή της Βραζιλίας σημείωσε το μήνα Απρίλιο αύξηση της τάξης του 0,1%, έπειτα από αύξηση 1,4%, που είχε σημειωθεί και κατά το μήνα Μάρτιο.
Η έκθεση του IPEA επισημαίνει, επίσης, πως η πτώση του βραζιλιάνικου ρεάλ έναντι του δολαρίου, θα οδηγήσει σε περαιτέρω ενίσχυση των εξαγωγών και κυρίως των προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας, των προϊόντων ξυλείας και των ειδών υπόδησης, δημιουργώντας έτσι ευνοϊκές συνθήκες για τη σταδιακή αποδυνάμωση του φαινόμενου σπιράλ (αύξηση τιμής προϊόντων – αύξηση κόστους ζωής – αύξηση των μισθών), που μαστίζει εδώ και καιρό την βραζιλιάνικη οικονομία. 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.