Επτά αρχαία ναυάγια εμπορικών πλοίων εντοπίστηκαν μεταξύ Δήλου και Ρήνειας (φωτό)

Επτά αρχαία ναυάγια εμπορικών πλοίων εντοπίστηκαν μεταξύ Δήλου και Ρήνειας (φωτό)

119
Επτά αρχαία ναυάγια εμπορικών πλοίων εντοπίστηκαν μεταξύ Δήλου και Ρήνειας (φωτό)

Η Δήλος μπορεί να είναι γνωστή ως τόπος γέννησης του Απόλλωνα και παρουσίας εκεί του Απολλώνιου Ιερού, που άκμασε κατά τα αρχαία χρόνια (7ος – 4ος αι. π.Χ.), αλλά η πόλη της και το λιμάνι της αναπτύχθηκαν ακόμα περισσότερο στα ρωμαϊκά χρόνια (μετά το 167 π.Χ.), με το τελευταίο να αναδεικνύεται σε εμπορικό κόμβο μεταξύ ανατολικής και δυτικής Μεσογείου.
Κατά το διάστημα από 25 Μαΐου έως 15 Ιουνίου 2016, συνεχίστηκε η έρευνα – αποτύπωση στη Δήλο υπό την διεύθυνση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, για να αποτυπωθούν τα κατάλοιπα εμπορικής λιμενικής εγκατάστασης, που βρίσκονται στην θαλάσσια περιοχή της συνοικίας του Σκαρδανά, ενώ εντοπίστηκαν 7 αρχαία ναυάγια.
Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια της ερευνητικής αποστολής εντοπίσθηκαν και αποτυπώθηκαν τοίχοι κτισμάτων στον αιγιαλό κατά μήκος της ακτογραμμής. Επίσης, εντοπίστηκαν και αποτυπώθηκαν δομικά στοιχεία πεσμένης κιονοστοιχίας σε βάθος από 20 εκατοστά έως 5 μέτρα καθώς και μια κατασκευή με ισχυρή θεμελίωση, η οποία φαίνεται ότι, πιθανότατα ανήκε σε λιμενική εγκατάσταση για την ταύτιση της οποίας μόνο η ανασκαφική έρευνα θα δώσει περισσότερες πληροφορίες. Η ύπαρξη αρχαίων λιμενικών εγκαταστάσεων αποτελεί μέρος ενός ακόμη λιμανιού στην περιοχή.
Στην ευρύτερη περιοχή σε απόσταση 35 μέτρων βορειοδυτικά του όρμου Σκαρδανά εντοπίστηκε ναυάγιο που χρονολογείται στην Ύστερη Ελληνιστική Εποχή. Από τα αποτελέσματα της υποθαλάσσιας έρευνας στη Δήλο, προκύπτει ότι όπως και στον όρμο της Συνοικίας του Σταδίου, τον οποίο η ερευνητική ομάδα είχε μελετήσει το 2014 και 2015, και στον όρμο της Συνοικίας του Σκαρδανά λειτουργούσε ένα λιμάνι εμπορικό, με χρήση βοηθητική στο κεντρικό αρχαίο λιμάνι της Δήλου.
Επιπροσθέτως, η ερευνητική αποστολή πραγματοποίησε υποβρύχιες διερευνητικές αυτοψίες για τον εντοπισμό αρχαίων ναυαγίων μεταξύ Δήλου και Ρήνειας κατά την διάρκεια των οποίων εντοπίσθηκαν επτά ναυάγια αρχαίων εμπορικών πλοίων. Πρόκειται για πέντε (5) ναυάγια της Ύστερης Ελληνιστικής περιόδου ένα ναυάγιο της Ρωμαϊκής περιόδου και ένα ναυάγιο το οποίο μετέφερε δομικό υλικό (σχιστολιθικές πλάκες).
Το γεγονός αυτό δηλώνει ότι η Δήλος γνώρισε μια ραγδαία οικονομική ανάπτυξη μετά το 167 π.Χ., όταν οι Ρωμαίοι το μετέτρεψαν σε μια εμπορική βάση που συνέδεε την ανατολική και τη δυτική Μεσόγειο. Επιπλέον, ο δίαυλος μεταξύ Δήλου και Ρήνειας αποτελεί ένα από τα βασικά θαλάσσια περάσματα.

Φωτό: http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=65492

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.