Κρατικά κονδύλια για προσέλκυση νέων ναυτικών ζητά ο Πρόεδρος του UK Chamber...

Κρατικά κονδύλια για προσέλκυση νέων ναυτικών ζητά ο Πρόεδρος του UK Chamber of Shipping

107
Κρατικά κονδύλια για προσέλκυση νέων ναυτικών ζητά ο Πρόεδρος του UK Chamber of Shipping

Σε μια πρόσφατη ομιλία προς τους εκπροσώπους του εθνικού κοινοβουλίου της Σκωτίας στο Εδιμβούργο, ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, δρ. Grahaeme Henderson ζήτησε άμεση παρέμβαση και χρηματοδότηση από το Λονδίνο για την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα.
Η ναυτιλιακή βιομηχανία στη Σκωτία συνεισφέρει σχεδόν 2 δις στερλίνες στην οικονομία, αλλά οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της πετρελαιοπαραγωγής και οι παγκόσμιες συνθήκες της αγοράς ενέργειας είχαν σημαντικό αντίκτυπο στις θέσεις εργασίας στο σημαντικότατο τομέα των υπεράκτιων επιχειρήσεων στη Βόρεια Θάλασσα.
Το πρόγραμμα SMarT της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου βοήθησε αρχικά ώστε μέσω της χρηματοδότησης με 15 εκατ. Στερλίνες να διασφαλιστεί ότι το ναυτικό επάγγελμα θα παραμείνει ελκυστικό αλλά ο διεθνής ανταγωνισμός και το οικονομικό/ ναυτεργατικό δυναμικό της Ασίας προκαλεί πονοκεφάλους στις διοικήσεις των ναυτιλιακών εταιρειών της Βρετανίας.
Το Επιμελητήριο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ως εκ τούτου καλεί την κυβέρνηση να αυξήσει περαιτέρω τα ποσά της χρηματοδότησης για να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις να εκπαιδεύουν περισσότερους ναυτικούς – οι οποίες σε ‘αντάλλαγμα’ θα δεσμεύονται να ναυτολογούν δοκίμους και νέους ναυτικούς στα πρώτα τους μπάρκα.
Ο Σκωτσέζος υπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταφορών και Νήσων, Humza Yousaf, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του μετά τις εκλογές του Μαΐου, σχολίασε ότι η κυβέρνηση της Σκωτίας και η ναυτιλιακή βιομηχανία μπορούν να συνεργαστούν για την προώθηση της εικόνας του τομέα της ναυτιλίας στην ευρύτερη οικονομία – ώστε να εγκαθιδρυθεί ο βρετανικός βορράς ως ένα φημισμένο κέντρο αριστείας στον τομέα της ναυτιλίας.
Συμπλήρωσε ότι ο θαλάσσιος τομέας είναι ένα απολύτως κρίσιμος μοχλός διατήρησης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στη Σκωτία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.