Ναυάγιο στη συμφωνία μεταξύ Emxar και Frederiksen

Ναυάγιο στη συμφωνία μεταξύ Emxar και Frederiksen

127
Ναυάγιο στη συμφωνία μεταξύ Emxar και Frederiksen

του Λευτέρη Μαδεντζόγλου

Ναυάγησε η τριμερής συμφωνία- σύμπραξη μεταξύ των εταιρειών Exmar, Flex LNG Ltd και Geveran η οποία είχε αρχικά ανακοινωθεί τον περασμένο Ιούλιο.
Η συμφωνία προέβλεπε τη δημιουργία μιας εκ των ισχυρότερων ομίλων διαχείρισης πλοίων στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Η νέα εταιρεία θα έφερνε πιο κοντά τον Νορβηγό John Frederiksen με τη βελγική Exmar, στην οποία συμμετέχουν πολλοί παράγοντες της βελγικής οικονομικής και πολιτικής σκηνής, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και νυν πρόεδρος των φιλελευθέρων, Guy Verhofstadt
Η εταιρεία σύμφωνα με την αρχική συμφωνία, θα έφερε το όνομα Exmar LNG, θα διαχειριζόταν 13 πλοία και θα είχε συνολική αξία 2,3 δις $, με τη βελγική Emxar να κατέχει το συντριπτικό ποσοστό 67%
Δηλώσεις στελεχών για την ‘ανάκληση’ της συμφωνίας αναφέρουν πως τα συμβαλλόμενα μέρη δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σχετικά με τους πολύπλοκους όρους των συμβολαίων, προκαλώντας τελικά έντονη δυσαρέσκεια στο επενδυτικό κοινό και σειρά από δημοσιεύματα- εικασίες στον Τύπο.
Ωστόσο η Flex LΝG, εταιρεία που ανήκει στο Nορβηγό μεγιστάνα John Frederiksen, θα συνεχίσει με την απόκτηση των δυο LNG όπως είχε συμφωνήσει αρχικά.´Οσο για την Geveran, που ανήκει επίσης στον Frederiksen, θα συνεχίσει να αναζητά στρατηγικές επενδύσεις και συμμαχίες στο χώρο της αγοράς LNG και πιο συγκεκριμένα στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.