Προειδοποιούν οι μετεωρολογικές υπηρεσίες για την επιστροφή του Ελ Νίνιο

Προειδοποιούν οι μετεωρολογικές υπηρεσίες για την επιστροφή του Ελ Νίνιο

111
Προειδοποιούν οι μετεωρολογικές υπηρεσίες για την επιστροφή του Ελ Νίνιο

Φωτό:ΑΠΕ (FRANCIS R. MALASIG)

Την επίσημη επιστροφή του μετεωρολογικού φαινομένου Ελ Νίνιο ανακοίνωσαν πρόσφατα οι μετεωρολογικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις αγροτικές καλλιέργειες.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ως φαινόμενο Ελ Νίνιο (El Niño) χαρακτηρίζεται το θερµό βόρειο θαλάσσιο ρεύµα που εµφανίζεται στις ακτές του Περού και του Ισηµερινού, αντικαθιστώντας το ψυχρό νότιο ρεύµα Humboldt. Με κλιµατικούς όρους αποτελεί μέρος των διακυμάνσεων που παρουσιάζει η επιφανειακή θερµοκρασία του Ειρηνικού και του Ινδικού Ωκεανού εντός της Τροπικής Ζώνης. Ο όρος El Niño, που στα Ισπανικά σηµαίνει “το µικρό αγόρι”, αναφέρεται ουσιαστικά στο Θείο Βρέφος καθώς το φαινόµενο εκδηλώνεται την περίοδο των Χριστουγέννων στις δυτικές ακτές της Νοτίου Αµερικής. Συνήθως κάνει την εµφάνισή του στο τέλος κάθε χρόνου και διαρκεί µερικές εβδοµάδες, ωστόσο κάθε 3 µε 7 χρόνια αποκτά τη µέγιστή του ένταση.

Απόρροια του συγκεκριμένου φαινομένου αποτελούν οι ξηρασίες αλλά και οι έντονες βροχοπτώσεις σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, οι οποίες πλήττουν την αγροτική παραγωγή, προκαλώντας ζημιές εκατομμυρίων δολαρίων. Χαρακτηριστικά, για την περίοδο 1982-1983, το φαινόμενο Ελ Νίνιο, προκάλεσε οικονομική ζημιά ύψους άνω των 8 δις δολαρίων σε παγκόσμια κλίμακα.

Ενδεικτική της σημασίας του φαινομένου, είναι η σύνδεσή του με την γεωργική παραγωγή της Ινδίας, η οποία εξαρτάται από την περίοδο των μουσώνων (ισχυροί εποχικοί άνεμοι που φέρνουν έντονες βροχοπτώσεις). Εκεί, το Ελ Νίνιο μπορεί να καταστρέψει την παραγωγή του ρυζιού, των σιτηρών και του βαμβακιού, προκαλώντας την εκτόξευση του πληθωρισμού στη χώρα.

Σε ότι αφορά τις μεταφορές, πέρα από τα εμπόδια που θέτει το μετεωρολογικό φαινόμενο στην ομαλή λειτουργία τους, επηρεάζονται ιδιαίτερα οι κλάδοι εκείνοι οι οποίοι εμπλέκονται στις μεταφορές γεωργικών προϊόντων, όπως για παράδειγμα η ναυτιλία χύδην ξηρού φορτίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.