Έντονες διακυμάνσεις στη ναυλαγορά των εμπορευματοκιβωτίων

Έντονες διακυμάνσεις στη ναυλαγορά των εμπορευματοκιβωτίων

98
Έντονες διακυμάνσεις στη ναυλαγορά των εμπορευματοκιβωτίων

Φωτό:ΑΠΕ (KAY NIETFELD)

Έντονες είναι οι διακυμάνσεις στους ναύλους για την αγορά μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων από την αρχή του 2015, σύμφωνα με στοιχεία του βρετανικού οίκου Drewry.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο οίκος με βάση το δείκτη World Container Index (WCI), οι διακυμάνσεις των τιμών στη ζωτική για το παγκόσμιο εμπόριο διαδρομή Ασίας-Ευρώπης, παρουσίασαν μηνιαία αύξηση της τάξης του 43% συγκριτικά με το 2015. Ο δείκτης μηνιαίας διακύμανσης (η μέτρηση του εύρους της αυξομείωσης των τιμών σε μια περίοδο 4 εβδομάδων, αποτελεί δείκτη για τους κινδύνους που ενέχει μια αγορά), αυξήθηκε κατά 14% στο WCI και αποτελεί το σταθμισμένο μέσο για τις 11 υφιστάμενες διαδρομές, τις 20 πρώτες εβδομάδες του 2015.

Σύμφωνα με τον Richard Heath, υπεύθυνο του WCI, αναφορικά με το σύνολο των διαδρομών, στο τέλος Φεβρουαρίου, ο δείκτης έκλεισε στα 2.092 δολάρια ανά εμπορευματοκιβώτιο μεγέθους 40ft, στο τέλος Απριλίου κατρακύλησε στα 1.263 δολάρια ενώ στις 14 Μαΐου παρουσίασε άνοδο εκ νέου στα 1.611 δολάρια. Περαιτέρω, όπως επεσήμανε ο κ.Heath οι δύο διαδρομές που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη διακύμανση, ήταν οι διαδρομές Σανγκάη-Ροτερνταμ και Σαγκάη-Γένοβα, οι οποίες άγγιξαν το 40% στο δείκτη, με αυξομοιώσεις 1.000 και πλέον δολαρίων ανά εβδομάδα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.