Η απεργία των μηχανοδηγών πλήττει τη Γερμανία

Η απεργία των μηχανοδηγών πλήττει τη Γερμανία

41
Η απεργία των μηχανοδηγών πλήττει τη Γερμανία

Φωτό:ΑΠΕ-ΕΡΑ (OLIVER BERG)

Η νέα απεργία στους γερμανικούς σιδηρόδρομους προκάλεσε εκτεταμένη αναστάτωση στους πολίτες και τις επιχειρήσεις όλης της χώρας, καθώς είναι η έκτη απεργία που πραγματοποιείται σε χρονικό διάστημα δέκα μηνών.

Ειδικότερα, πάνω από 3.000 μηχανοδηγοί τραίνων συμμετέχουν στην απεργία ζητώντας υψηλότερες αμοιβές και επαναδιαπραγμάτευση σχετικά με εργασιακά ζητήματα. Το συνδικάτο GDL, το οποίο εκπροσωπεί τους 20.000 από τους 200.000 εργαζόμενους που εργάζονται στη γερμανική εταιρεία Deutsche Bahn, επιδιώκει 5% αύξηση στους μισθούς και μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από 39 σε 37 ώρες.

Η απεργία, που θα διαρκέσει 66 ώρες, ξεκίνησε με τα εμπορευματικά τραίνα την Τρίτη το απόγευμα και αναμένεται να λήξει την Παρασκευή το πρωί, ενώ επεκτάθηκε και στα επιβατικά τραίνα την Τετάρτη το πρωί όπου και θα λήξει την Πέμπτη το βράδυ. H Deutsche Bahn σε επίσημη ανακοίνωση της δήλωσε ότι από τα 805 τρένα μόνο τα 244 είναι σε λειτουργία.

Όπως επισημαίνουν οικονομολόγοι, ο αντίκτυπος της απεργίας στη γερμανική οικονομία μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 100 εκ. ευρώ ημερησίως σε περίπτωση που διαταραχθούν οι γραμμές παραγωγής λόγω έλλειψης πρώτων υλών. Αξίζει να σημειωθεί πως η Γερμανία διακινεί το εν πέμπτο όλων των φορτίων της σιδηροδρομικώς, αριθμός που αντιστοιχεί σε ένα εκατομμύριο τόνους αγαθών καθημερινά.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.