Ειδικές οδηγίες για τον πλου σε πολικές περιοχές

Ειδικές οδηγίες για τον πλου σε πολικές περιοχές

91
Ειδικές οδηγίες για τον πλου σε πολικές περιοχές

Αύξηση στις θαλάσσιες μεταφορές σε περιοχές της Αρκτικής και Ανταρκτικής παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα καθώς, πλέον περισσότερες περιοχές είναι προσβάσιμες λόγω του λιώσιμου των πάγων. Παρόλα αυτά, το περιβάλλον της περιοχής θεωρείται από τους ειδικούς περιβαλλοντολόγους αφιλόξενο και μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα πλοία που ταξιδεύουν στην περιοχή.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες και η έλλειψη αναγκαίων υποδομών, όπως τα αγκυροβόλια, δίκτυα επικοινωνίας κ.λπ. δυσχεραίνουν σημαντικά τους πλόες των πλοίων. Σύμφωνα με τις οδηγίες των P&I Clubs, σε ό,τι αφορά στα ταξίδια σε πολικές περιοχές, θα πρέπει να λαμβάνονται ιδιαίτερα μέτρα.

Καταρχάς, τα πλοία θα πρέπει να συμμορφώνονται πλήρως με τον Polar Code και με βάση αυτόν, να τους αποδίδεται το πιστοποιητικό Polar Ship Certificate, ενώ παράλληλα θα πρέπει να είναι πλήρως εναρμονισμένα και με τη συνθήκη SOLAS για την ασφάλεια στη θάλασσα. Περαιτέρω, τα πληρώματα θα πρέπει να είναι ικανώς εκπαιδευμένα για να ανταποκριθούν σε οποιοδήποτε ζήτημα ανακύψει.

Τέλος, όσοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή θα πρέπει να συμβουλεύονται τα P&I Clubs προκειμένου να επιβεβαιώνουν ότι η ασφαλιστική κάλυψη ισχύει για τις συγκεκριμένες πολικές περιοχές του εκάστοτε ταξιδιού.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.