Πυρηνική ενέργεια στα πλοία, το μέλλον που βλέπει η BHP

Πυρηνική ενέργεια στα πλοία, το μέλλον που βλέπει η BHP

97
Πυρηνική ενέργεια στα πλοία, το μέλλον που βλέπει η BHP

Με στόχο την αναζήτηση βιώσιμων λύσεων για την προμήθεια ενέργειας σε εμπορικά πλοία, η εταιρεία ULC-Energy προχώρησε στη διεξαγωγή μιας εκτενούς μελέτης. Αντικείμενο της μελέτης ήταν η διερεύνηση της δυνατότητας υιοθέτησης των πυρηνικών τεχνολογιών για την παροχή ενέργειας σε πλοία με πρωτοβουλία της παγκόσμιας μεταλλευτικής εταιρείας BHP.

Η μελέτη προσέγγισε με επιστημονική ακρίβεια τη σύγκριση διαφόρων σχεδιασμών των πυρηνικών αντιδραστήρων απέναντι στις απαιτήσεις που θα είχαν για την εφαρμογή τους στην εμπορική ναυτιλία. Επιπλέον, αξιολόγησε μια σειρά από ρυθμιστικές, λειτουργικές και εμπορικές προκλήσεις. Η αξιολόγηση πρόσβασης σε λιμάνια, η άδεια λειτουργίας που θα εξασφάλιζε την ορθή και ασφαλή λειτουργία των πυρηνικών συστημάτων, η ταξινόμηση των πλοίων, καθώς και η εκπαίδευση και η πιστοποίηση του πληρώματος είναι κάποια από τα θέματα που διερευνήθηκαν.

Μέχρι σήμερα, οι προσπάθειες για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας έχουν επικεντρωθεί σε διάφορες στρατηγικές. Παραδείγματα αυτών είναι η αξιοποίηση μεγαλύτερων πλοίων για τη μεταφορά φορτίου, η βελτίωση του σχεδιασμού των κυτών και η βελτιστοποίηση των λειτουργικών διαδικασιών. Ακόμα, η υιοθέτηση εναλλακτικών καυσίμων όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), η μεθανόλη και η αμμωνία αποτελούν σημαντικό μέρος των στρατηγικών αυτών.

Ωστόσο, η πυρηνική ενέργεια αναδεικνύεται ως μια υποσχόμενη εναλλακτική επιλογή προσφέροντας ταχύτερη μεταφορά και μείωση της ανάγκης για ανεφοδιασμό με σημαντικά μειωμένες τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Η υλοποίηση μιας τέτοιας προσέγγισης απαιτεί σημαντικές αλλαγές, όπως η υπέρβαση τεχνικών προκλήσεων, η ενημέρωση των ρυθμιστικών πλαισίων και η αναδιάρθρωση των λειτουργιών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.