Το παγκόσμιο χρέος καλπάζει

Το παγκόσμιο χρέος καλπάζει

243
Το παγκόσμιο χρέος καλπάζει

Ανοδική πορεία ακολούθησε το παγκόσμιο χρέος για το περασμένο έτος, παρά τη μείωση περίπου $7 τρισ. που κατεγράφη το 2022.

Πιο συγκεκριμένα, το συνολικό χρέος ανήλθε στο επίπεδο-ρεκόρ των $313 τρισ. το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου.

Επισημαίνεται ότι στο παγκόσμιο χρέος προστέθηκαν πάνω από $15 τρισ. το περασμένο έτος, σύμφωνα με το IIF. Η αναλογία παγκόσμιου χρέους προς Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο έτος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι περίπου 55% του συνολικού παγκόσμιου χρέους προήλθε από τις ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως αυτές των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Οι αναπτυσσόμενες αγορές, όπως αυτές της Κίνας, της Ινδίας και της Βραζιλίας, κατέγραψαν επίσης αύξηση του χρέους τους.

Τέλος, το συνολικό χρέος των αναπτυσσόμενων κρατών ανήλθε στα $208,3 τρισ. το 2023. Παράλληλα, το συνδυασμένο χρέος των αναπτυσσόμενων χωρών αυξήθηκε στα $104,6 τρισ., σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.