Επιτάχυνση της ανόδου των τιμών

Επιτάχυνση της ανόδου των τιμών

21
Επιτάχυνση της ανόδου των τιμών

Επιταχύνθηκε σημαντικά η άνοδος του πληθωρισμού τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς αυξήθηκε 3,5% από 3% τον Νοέμβριο και έναντι αύξησης 7,2% τον Δεκέμβριο 2022 με το 2021. Καθώς τη μεγάλη μείωση των τιμών στο φυσικό αέριο (52,9%) υπεραντιστάθμησαν οι ανατιμήσεις στη συντριπτική πλειονότητα των προϊόντων και υπηρεσιών, με πλέον χαρακτηριστική την άνοδο κατά 58,5% της τιμής στο ελαιόλαδο, ενώ στα είδη διατροφής καταγράφηκαν νέες ανατιμήσεις κατά 8,9%. Σημειώνεται ότι σε μέσα επίπεδα πέρυσι υπήρξε άνοδος του πληθωρισμού κατά 3,5%.

Ενδεικτικά, σε ένα έτος καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε: Ψωμί και δημητριακά (2,6%), Πετρέλαιο θέρμανσης (13,7%), Στερεά καύσιμα (9,2%) και σε Αυτοκίνητα καινούργια (0,5%). Αντίθετα, οι τιμές μειώθηκαν σε: Φυσικό αέριο (52,9%) και στα Καύσιμα και λιπαντικά (3,3%).

Μεταξύ Δεκεμβρίου και Νοεμβρίου πέρυσι οι τιμές μειώθηκαν σε: Καφέ (2,5%), Πετρέλαιο θέρμανσης (5,5%) και σε Καύσιμα και λιπαντικά (2,9%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.