Η «αχόρταγη» Κίνα, απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Η «αχόρταγη» Κίνα, απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

133
Η «αχόρταγη» Κίνα, απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

H Kίνα επέστρεψε στην κορυφή των εισαγωγών LNG πέρυσι, καθώς αυτές αυξήθηκαν κατά 12% και διαμορφώθηκαν σε 71 εκατ. τόνους.

Η ανάκαμψη των εν λόγω ροών ακολουθεί ένα αποδυναμωμένο 2022, οπότε οι τιμές LNG αυξήθηκαν σημαντικά μετά το ενεργειακό σοκ στην Ευρώπη και η Κίνα στράφηκε σε άλλες μορφές ενέργειας. Σύμφωνα με τη Rystad Energy, η ασιατική χώρα θα καταγράψει άνοδο των εισαγωγών LNG κατά 20% τα επόμενα δύο χρόνια.

Ανάλογα με το αν η αύξηση της ζήτησης στην Κίνα είναι μεγαλύτερη από την επιπλέον νέα παραγωγική ικανότητα, ενδέχεται να δούμε και πάλι πόλεμο τιμών, καθώς η Ευρώπη ενισχύει την εξάρτησή της από το LNG, με περισσότερους πλωτούς τερματικούς σταθμούς επαναεριοποίησης.

Πέρυσι υπήρχαν ανησυχίες ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να βρεθεί και πάλι σε δύσκολη θέση όσον αφορά το φυσικό αέριο, καθώς η Κίνα προσέφυγε στην αγορά spot για να εξασφαλίσει φορτία για τον χειμώνα, μετά την υπογραφή αρκετών μακροπρόθεσμων συμφωνιών προμήθειας με τις ΗΠΑ και το Κατάρ.

Ερωτηματικό παραμένει το πώς θα κυλήσει ο φετινός χειμώνας από άποψη θερμοκρασιών και πώς θα προσαρμοστεί η προσφορά φυσικού αερίου. Η Κίνα, από την άλλη, φροντίζει επίσης να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού της. Αγοράζει μεγάλες ποσότητες LNG από τις ΗΠΑ, ενώ συμμετέχει στο Arctic LNG 2 της Ρωσίας, το οποίο προστέθηκε πρόσφατα στον κατάλογο των αμερικανικών κυρώσεων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.