Εκτιμήσεις και δεδομένα για την ενεργειακή εξίσωση της Κίνας

Εκτιμήσεις και δεδομένα για την ενεργειακή εξίσωση της Κίνας

44
Εκτιμήσεις και δεδομένα για την ενεργειακή εξίσωση της Κίνας

Περί το 2025 θα καταγραφεί το peak της κατανάλωσης άνθρακα της Κίνας, σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση της κρατικής εταιρείας ενέργειας Sinopec.

Ειδικότερα, η Sinopec εκτιμά ότι η κινεζική κατανάλωση άνθρακα θα διαμορφωθεί σε 4,37 δισ. μετρικούς τόνους γύρω στο 2025, αγγίζοντας τα υψηλότερά επίπεδά της. Την ίδια ώρα, η κατανάλωση πετρελαίου αναμένεται να κορυφωθεί γύρω στα μέσα της περιόδου 2026-2030 σε 800 εκατ. μετρικούς τόνους ή περίπου 16 εκατ. βαρέλια/ημέρα, πρόσθεσε η Sinopec. Ακόμη, προέβλεψε ότι η ζήτηση της Κίνας για φυσικό αέριο – ένα βασικό καύσιμο-γέφυρα πριν από την επίτευξη ανθρακικής ουδετερότητας – θα φθάσει γύρω στο 2040 στα 610 δισ. κ.μ. (bcm) και θα αντιπροσωπεύει το 13% της χρήσης πρωτογενούς ενέργειας. Οι αντίστοιχες εκτιμήσεις για το 2025 είναι 425 bcm και 9%.

Τέλος, η προμήθεια ηλιακής και αιολικής ενέργειας θα ξεπεράσει πιθανότατα το ισοδύναμο των 3 δισ. μετρικών τόνων τυπικού άνθρακα μέχρι το 2045 και θα γίνει η κυρίαρχη πηγή ενέργειας για περισσότερο από το ήμισυ της πρωτογενούς κατανάλωσης ενέργειας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.