Άνω κάτω το εμπόριο άνθρακα στην Ασία

Άνω κάτω το εμπόριο άνθρακα στην Ασία

63
Άνω κάτω το εμπόριο άνθρακα στην Ασία

Η «αναζωπύρωση» της ζήτησης της Κίνας για αυστραλιανό άνθρακα, μετά τον τερματισμό της ανεπίσημης απαγόρευσης των εισαγωγών από το Πεκίνο, σε συνδυασμό με την ισχυρή συνολική ζήτηση για το καύσιμο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αναδιατάσσει τις ροές προς τις αγορές της Ασίας.

Οι αριθμοί δεν ψεύδονται: η Κίνα εισήγαγε τους πρώτους επτά μήνες του έτους 261,18 εκατ. μετρικούς τόνους, σημειώνοντας άνοδο 88,6% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Οι αριθμοί περιλαμβάνουν και τον μεταλλουργικό άνθρακα, αν και η Κίνα είναι σε μεγάλο βαθμό αυτάρκης.

Δεδομένα της Kpler δείχνουν ότι οι κινεζικές εισαγωγές θερμικού άνθρακα άρχισαν να ενισχύονται από τον Μάρτιο, μετά δηλαδή την άρση των απαγορεύσεων από το Πεκίνο. Έτσι, από τις μηδενικές εισαγωγές αυστραλιανού άνθρακα τον Δεκέμβριο, διαμορφώθηκαν σε 5,45 εκατ. μετρικούς τόνους τον Ιούλιο. Από τον Απρίλιο οι κινεζικές εισαγωγές άνθρακα της Αυστραλίας κινήθηκαν κάθε μήνα πάνω από τους 4,8 εκατ. τόνους, επίπεδα που επετεύχθησαν μόλις τρεις φορές μεταξύ του Ιανουαρίου 2017 και του Σεπτεμβρίου 2020.

Η εκ νέου στροφή στην Αυστραλία έχει επηρεάσει τις ροές από την Ινδονησία: τον Ιούλιο οι εισαγωγές άνθρακα της Κίνας από την Ινδονησία διαμορφώθηκαν σε 16,98 εκατ. τόνους έναντι 22,46 εκατ. τόνων που ήταν το peak του Μαρτίου. Ανοδικά κινούνται και οι εισαγωγές από τη Ρωσία: τους τρεις μήνες έως τον Ιούλιο οι κινεζικές εισαγωγές άγγιξαν τους 4,4 εκατ. τόνους έναντι 2,6 εκατ. τόνων τους τρεις προηγούμενους μήνες.

Από την άλλη, η αυξημένη ζήτηση της Κίνας για εισαγωγές άνθρακα από την Αυστραλία και τη Ρωσία έχει ως αποτέλεσμα η Ινδία να στραφεί περισσότερο στην Ινδονησία, σύμφωνα με τα ίδια δεδομένα της Kpler.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.