Κύμα πειρατείας «καθ’ οδόν» στον Κόλπο της Γουινέας;

Κύμα πειρατείας «καθ’ οδόν» στον Κόλπο της Γουινέας;

128
Κύμα πειρατείας «καθ’ οδόν» στον Κόλπο της Γουινέας;

Μια γενική μείωση παρατηρείται στα περιστατικά πειρατείας τον τελευταίο καιρό, με ενδεικτικό παράδειγμα το γεγονός ότι, προς τα τέλη του 2022, τα περιστατικά πειρατικών επιθέσεων κατέγραψαν χαμηλό 30 ετών. Σε κάθε περίπτωση, σε πρόσφατη ανάρτηση της MarineTraffic στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπογραμμίζεται ότι οι ανησυχίες περί πειρατείας εντείνονται σε συγκεκριμένες περιοχές.

Συγκεκριμένα, οι ναυτικές δυνάμεις χωρών στη δικαιοδοσία των οποίων βρίσκεται ο Κόλπος της Γουινέας εξέδωσαν προειδοποίηση για αυξημένη απειλή πειρατείας στην περιοχή. Την Πέμπτη 22 Ιουνίου, το πλοίο «Nyon», bulk carrier μήκους 200 μ., δέχτηκε επίθεση ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν από την Αλγερία προς τη Γουινέα. Πάντως, μετά το περιστατικό, το πλοίο κατάφερε να φτάσει στο λιμάνι του Κόνακρι στη Γουινέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της MarineTraffic, τα πλοία διανύουν κατά μέσο όρο 1.318 ναυτικά μίλια και περνούν περίπου 3 ώρες και 57 λεπτά εντός του Κόλπου της Γουινέας. Ως εκ τούτου, για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα του πληρώματος, του φορτίου αλλά και του ίδιου του πλοίου, κρίνεται απαραίτητο να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας κατά την διάρκεια των περασμάτων από τον Κόλπο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.