Εκ νέου ρωσικά βέλη στη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά

Εκ νέου ρωσικά βέλη στη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά

89
Εκ νέου ρωσικά βέλη στη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά

Επίθεση εξαπέλυσε εκ νέου η Μόσχα αναφορικά με τη συμφωνία που διευκολύνει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από λιμένες της Μαύρης Θάλασσας, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν πολλά εμπόδια που δυσχεραίνουν τις δικές της εξαγωγές, ενώ την ίδια στιγμή φορτίο ρωσικών λιπασμάτων έφτανε στην Αφρική.

Ειδικότερα, τη Δευτέρα 29 Μαΐου, δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει νέα απειλή του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά την επίσκεψή του στο Ναϊρόμπι. «Εάν όλα μείνουν ως έχουν, και απ’ ό,τι φαίνεται θα μείνουν, τότε θα είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε από το γεγονός ότι (η συμφωνία) δεν είναι πλέον λειτουργική», αναφέρει ο Λαβρόφ.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε πέρυσι τον Ιούλιο προβλέπει ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα βοηθήσουν τη Ρωσία να ξεπερνά τα όποια εμπόδια στις δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων για τρία χρόνια. Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η συμφωνία δεν εκπληρώνεται.

Η συμφωνία ΟΗΕ-Ρωσίας επιτεύχθηκε παράλληλα με τη συμφωνία που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή από τη Μαύρη Θάλασσα τροφίμων και λιπασμάτων από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2022.

Σε κάθε περίπτωση, δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι ένα δεύτερο φορτίο ρωσικών λιπασμάτων αφίχθηκε στην Αφρική στο πλαίσιο της συμφωνίας με τα Ηνωμένα Έθνη. Το φορτίο αφορούσε λιπάσματα 34.000 τόνων και είχε ως προορισμό την Κένυα. Το πρώτο φορτίο είχε αφιχθεί τον Μάρτιο στο Μαλάουι της Αφρικής και ήταν λιπάσματα 20.000 τόνων.

Παρότι το τοπίο παραμένει θολό αναφορικά με τη συνέχιση της συμφωνίας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, η Μόσχα συμφώνησε πρόσφατα σε παράταση της συμφωνίας έως και τις 17 Ιουλίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.