Χαμηλό 25 ετών στο orderbook των tankers

Χαμηλό 25 ετών στο orderbook των tankers

297
Χαμηλό 25 ετών στο orderbook των tankers

Οι εκτιμήσεις για το βραχυπρόθεσμο μέλλον της αγοράς δεξαμενόπλοιων παραμένουν αισιόδοξες, παρά την πτωτική πορεία που έχει σημειωθεί στους ναύλους εντός Απριλίου. Όπως υπογραμμίζει η ναυλομεσιτική Intermodal, η συγκεκριμένη αισιοδοξία πηγάζει από τα fundamentals της αγοράς, και δη το γεγονός πως το orderbook των πετρελαιοφόρων παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, επί του παρόντος, 80 πετρελαιοφόρα βρίσκονται υπό ναυπήγηση, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 3% του παγκόσμιου στόλου. Από αυτά, περίπου τα μισά (54%) θα παραδοθούν εντός του 2023, ενώ σχεδόν τα μισά είναι Aframaxes.

Το χαμηλό 25 ετών του orderbook, σημειώνει η Intermodal, έχει καταγραφεί παρά την άνοδο στις παραγγελίες στην αρχή του έτους. Άλλωστε, η τοποθέτηση νέων παραγγελιών συνιστά μια επιπλέον πρόκληση, δεδομένης της περιορισμένης διαθεσιμότητας slots στα διεθνή ναυπηγεία.

Συνεπώς, οι τιμές των δεξαμενόπλοιων στη second-hand αγορά θα διατηρηθούν στα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδά τους, ενώ περαιτέρω άνοδος δεν δύναται να αποκλειστεί.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.