Οι συμμαχίες στη ναυτιλία γραμμών στο στόχαστρο του Κογκρέσου

    33
    Οι συμμαχίες στη ναυτιλία γραμμών στο στόχαστρο του Κογκρέσου

    Τον κρίσιμο ρόλο των vessel sharing arrangements (VSAs) για τη διασφάλιση του ανταγωνισμού και την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών εξήρε με ανακοίνωσή του το World Shipping Council. Αφορμή στάθηκαν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του αμερικανικού Κογκρέσου με την ονομασία «Ocean Shipping Antitrust Enforcement Act», που θέλουν να βάλουν ένα τέλος στην εν λόγω πρακτική.

    «Ο διαμοιρασμός χώρου στα πλοία επιτρέπει σε περισσότερους μεταφορείς να παρέχουν περισσότερες υπηρεσίες πιο αποδοτικά σε πιο πολλά λιμάνια απ’ ό,τι θα μπορούσαν μεμονωμένα να κάνουν», σημειώνει η ανακοίνωση του WSC.

    «Κανείς δεν έχει εξηγήσει έναν λόγο για τον οποίο πρέπει να καταργήσουμε ένα τόσο χρήσιμο εργαλείο όπως τα VSAs και νομίζω ότι ορισμένες από τις ρητορικές προέρχονται από μια παρεξήγηση σχετικά με το πώς τα VSAs βοηθούν την αλυσίδα εφοδιασμού να λειτουργεί καλύτερα», σχολιάζει ο John Butler, President και CEO του WSC.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι υπό ένα VSA κάθε συμβαλλόμενο μέρος ορίζει τους εμπορικούς όρους, συμπεριλαμβανομένων των τιμών. Με αυτόν τον τρόπο, οι μεταφορείς που συμμετέχουν σε ένα VSA ανταγωνίζονται μεταξύ τους αλλά και με άλλους μεταφορείς.

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.