Fuel EU Maritime: Πράσινο φως από θεσμικά όργανα της ΕΕ

Fuel EU Maritime: Πράσινο φως από θεσμικά όργανα της ΕΕ

125
Fuel EU Maritime: Πράσινο φως από θεσμικά όργανα της ΕΕ

Η ναυτιλιακή βιομηχανία βρίσκεται υπό συνεχή πίεση με επίκεντρο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων της, γεγονός που αντανακλάται στην ομοβροντία κανονισμών που εγκρίνονται και τίθενται σε ισχύ.

Την Πέμπτη 23 Μαρτίου, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήρθαν σε προκαταρκτική συμφωνία για τους στόχους μείωσης εκπομπών με τους οποίους πρέπει να συμμορφωθεί η ναυτιλία.

Συγκεκριμένα, συμφώνησαν στις λεπτομέρειες του FuelEU Maritime -που στο παρελθόν έχει απασχολήσει τόσο τον διεθνή Τύπο όσο και τα ναυτιλιακά fora. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό το FuelEU Maritime, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που οφείλονται στα ναυτιλιακά καύσιμα θα πρέπει να μειωθούν με την πάροδο των ετών, με αρχικό στόχο 2% το 2025 έως και μέχρι 80% με ορίζοντα το 2050.

Η συγκεκριμένη συμφωνία έρχεται να συμπληρώσει την ένταξη της ναυτιλίας στο EU ETS, εξέλιξη που έλαβε χώρα στις 18 Δεκεμβρίου του 2022. EU ETS και FuelEU Maritime συνιστούν πρωτοβουλίες καθοριστικής σημασίας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου των πλοίων υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η συμφωνία θα διασφαλίσει ότι οι πάροχοι καυσίμων, τα πλοία και οι operators θα έχουν αρκετό χρόνο να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που αναδύονται για τη ναυτιλία και να συμμορφωθούν με τους περιβαλλοντικούς στόχους» σημείωσε ο Σουηδός υπουργός Υποδομών Andreas Carlson σύμφωνα με το Reuters.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.