Κατάληψη τερματικού στο Μεξικό: Η εταιρεία που βρέθηκε στο στόχαστρο των αρχών

Κατάληψη τερματικού στο Μεξικό: Η εταιρεία που βρέθηκε στο στόχαστρο των αρχών

87
Κατάληψη τερματικού στο Μεξικό: Η εταιρεία που βρέθηκε στο στόχαστρο των αρχών

Κριτική έχει προκαλέσει η πρόσφατη κίνηση των μεξικανικών αρχών να θέσουν υπό τον έλεγχο τους τερματικό της αμερικανικής εταιρείας Vulcan στο Μεξικό. Η Vulcan, που δραστηριοποιείται στις κατασκευές υλικών, ανακοίνωσε ότι οι μεξικανικές αρχές παράνομα έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τον τερματικό τους στο νότιο Μεξικό, κίνηση που φαίνεται να συνδέεται με τη διαμάχη μεταξύ του Μεξικού και της εταιρείας για τις εξορύξεις ασβεστόλιθού της στην ευρύτερη περιοχή.

Το Reuters σημειώνει ότι σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, μεταξύ άλλων, αναφέρονται: «Είμαστε κατάπληκτοι που η Cemex και οι μεξικανικές αρχές προχώρησαν σε αυτή την παράτολμη και αξιοκατάκριτη κατάληψη της προσωπικής μας ιδιοκτησίας».

Η Vulcan τοποθετεί και εργαζόμενους της μεξικανικής εταιρείας ασβεστόλιθου Cemex στις εγκαταστάσεις της κατά τη διάρκεια του συμβάντος. Πάντως, η αμερικανική εταιρεία δεν έχει εξηγήσει τους ακριβείς λόγους που η κατάληψη του τερματικού είναι παράνομη ή ποιος διατηρεί τον έλεγχο του τερματικού επί του παρόντος.

Από την άλλη, η Cemex ανακοίνωσε ότι οι κινήσεις της βασίζονται σε σχετική δικαστική απόφαση και εντολή εισαγγελέα. Ακόμη υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις που έλαβαν χώρα συνιστούν απότοκο μηνών άκαρπων διαπραγματεύσεων με την αμερικανική εταιρεία.

Η Vulcan εδώ και πολλούς μήνες έχει σταματήσει την εξόρυξη και αποστολή ασβεστόλιθου, καθότι η μεξικανική κυβέρνηση απαγόρευσε τις λειτουργίες της λόγω ανησυχιών για την επίδραση των υποθαλάσσιων εξορύξεων στο περιβάλλον. Τότε, ο πρόεδρος του Μεξικού Andres Manuel Lopez Obrador είχε χαρακτηρίσει την επίδρασή τους ως «οικολογική καταστροφή».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.