Κίνα-ΗΠΑ και στο βάθος η Ταϊβάν: Σύννεφα ψυχρού πολέμου στον αέρα

Κίνα-ΗΠΑ και στο βάθος η Ταϊβάν: Σύννεφα ψυχρού πολέμου στον αέρα

302
Κίνα-ΗΠΑ και στο βάθος η Ταϊβάν: Σύννεφα ψυχρού πολέμου στον αέρα

Βαρύγδουπη ήταν η δήλωση του νέου Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Qin Gang, η οποία επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά ότι η Κίνα είναι ανυποχώρητη στο θέμα της Ταϊβάν.

«Η Ταϊβάν είναι η πρώτη κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να περάσουν οι ΗΠΑ».

Η συγκεκριμένη δήλωση δεν ήταν η μοναδική που κεντρίζει το ενδιαφέρον, εν μέσω μιας περιόδου όπου οι σχέσεις Πεκίνου και Ουάσιγκτον δεν είναι ιδιαίτερα θετικές. Ο Κινέζος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι, εφόσον οι ΗΠΑ δεν αλλάξουν την πορεία τους, θα υπάρξει «αντιπαράθεση και σύγκρουση».

Τους τελευταίους μήνες, οι ΗΠΑ έχουν βάλει στο στόχαστρο τις τεχνολογικές δυνατότητες της Κίνας, περιορίζοντας την πρόσβασή της σε μικροκυκλώματα. Η τεχνολογική πρόοδος της Κίνας θα επιταχύνει περαιτέρω και την οικονομική της ανάπτυξη, συνεπώς διαφαίνεται ότι η Ουάσιγκτον αποπειράται να επιβραδύνει τον εκθρονισμό των ΗΠΑ από μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Παράλληλα, στην ομιλία του, ο κ. Qin Gang υπογράμμισε ότι ένα «αόρατο χέρι» έχει κατευθύνει την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία. «Το αόρατο αυτό χέρι χρησιμοποιεί την ουκρανική κρίση για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες γεωπολιτικές ατζέντες».

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα δεν έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και αντιθέτως ασκεί κριτική στη Δύση για την επιβολή κυρώσεων, σημειώνοντας ότι ειρηνευτικές συνομιλίες συνιστούν τη μοναδική λύση και πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα.

Εν μέσω των προαναφερθεισών εξελίξεων, αναλυτές προειδοποιούν ότι Κίνα και ΗΠΑ βρίσκονται στην απαρχή ενός ψυχρού πολέμου και θα χρειαστεί να αποφασίσουν κατά πόσο επιθυμούν κλιμάκωση και αληθινό πόλεμο ή διαπραγματεύσεις.

Πηγή: CNA

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.