Άνοδος των ΑΠΕ αλλά και του άνθρακα στο ενεργειακό μείγμα της Γερμανίας

Άνοδος των ΑΠΕ αλλά και του άνθρακα στο ενεργειακό μείγμα της Γερμανίας

38
Άνοδος των ΑΠΕ αλλά και του άνθρακα στο ενεργειακό μείγμα της Γερμανίας

Ανοδικά κινείται η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Γερμανία, καθώς, σύμφωνα με τη Federal Association of Energy and Water Management (BDEW), το 47% της ηλεκτροπαραγωγής το 2022 προήλθε από τις ΑΠΕ.

Ενώ η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική για τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους της Γερμανίας, συνοδεύτηκε από αύξηση της χρήσης άνθρακα και λιγνίτη για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών, στην προσπάθεια να αντικαταστήσει το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Ειδικότερα, το μερίδιο του άνθρακα και του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα αυξήθηκε από το 28,3% στο 31,9%. Η αύξηση της χρήσης άνθρακα είχε ως συνέπεια την αύξηση των εκπομπών CO₂ από τον κλάδο της ενέργειας μετά από χρόνια σταθερής μείωσης.

Η πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της BDEW, Kerstin Andreae, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Φυσικά, αυτή η εξέλιξη είναι ένα βήμα προς τα πίσω για το κλίμα. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιστρέψουμε στον σωστό δρόμο όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ταχύτητα στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην επέκταση και τη μετατροπή των δικτύων και στην ανάπτυξη της αγοράς υδρογόνου».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.