Μετ’ εμποδίων η κίνηση δεξαμενόπλοιων στην Τουρκία

Μετ’ εμποδίων η κίνηση δεξαμενόπλοιων στην Τουρκία

316
Μετ’ εμποδίων η κίνηση δεξαμενόπλοιων στην Τουρκία

«Ουρές» δεξαμενόπλοιων έχουν δημιουργηθεί στα ανοιχτά της Τουρκίας μετά την πρώτη ημέρα επιβολής του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, καθώς οι αρχές της χώρας ζητούν επιπλέον βεβαιώσεις για την ασφαλιστική κάλυψη των πλοίων, σύμφωνα με τους Financial Times.

Συγκεκριμένα, τουλάχιστον 20 δεξαμενόπλοια είναι αγκυροβολημένα κοντά στα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, που συνδέουν τα ρωσικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας με τις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με ναυλομεσιτικές πηγές και traders. Εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου καθημερινά κινούνται προς τον νότο από τα ρωσικά λιμάνια μέσω των τουρκικών στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στη Μεσόγειο.

Το ναυτιλιακό πρακτορείο GAC ανέφερε ότι, την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, 13 πλοία περίμεναν να διέλθουν από τα στενά του Βοσπόρου με προορισμό νότια, όλα πετρελαιοφόρα και με δέκα από αυτά να μεταφέρουν αργό από το Καζακστάν μετά τη φόρτωση στο ρωσικό λιμάνι Νοβοροσίσκ.

Το πλαφόν των G7, EE και Αυστραλίας στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται με πλοία ορίστηκε στα $60/βαρέλι. Οι δυτικές ασφαλιστικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να διατηρούν αποδείξεις ότι το ρωσικό πετρέλαιο που καλύπτουν πωλείται σε ή κάτω από αυτή την τιμή. Ο κλάδος έχει περίοδο χάριτος 90 ημερών για να συμμορφωθεί με το σχέδιο της G7. «Η επιπλέον κάλυψη από τον ρωσικό αλληλασφαλιστικό οργανισμό φαίνεται να είναι η διέξοδος για τις εταιρείες των δεξαμενόπλοιων», ανέφερε στο Reuters πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Η δε Ρωσία προειδοποίησε σήμερα ότι το πλαφόν θα αποσταθεροποιήσει τις αγορές ενέργειας διεθνώς, υπογραμμίζοντας ότι το μέτρο δεν πρόκειται να έχει αντίκτυπο στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» ‒όπως αποκαλεί την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων‒ στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.