FSRUs, η ενεργειακή ασπίδα της Ευρώπης

FSRUs, η ενεργειακή ασπίδα της Ευρώπης

94
FSRUs, η ενεργειακή ασπίδα της Ευρώπης

Ένα ακόμη FSRU προστίθεται στην ενεργειακή εξίσωση της Ευρώπης, μετά από πρόσφατη συμφωνία των Εσθονίας και Φινλανδίας.

Συγκεκριμένα, το εν λόγω FSRU, το οποίο θα βρίσκεται στο φινλανδικό λιμάνι Inkoo, θα διαχειρίζονται και θα εκμισθώνουν από κοινού οι δύο χώρες, ως μια προσπάθεια ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας και απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Η συμφωνία, άλλωστε, είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Απρίλιο από τους αρμόδιους υπουργούς της Εσθονίας και της Φινλανδίας.

Ακόμη, εντάσσεται στη συμφωνία της αμερικανικής Excelerate Energy με θυγατρική της Gasgrid Finland τον περασμένο Μάιο, η οποία περιλάμβανε τη ναύλωση του Exemplar για δέκα έτη, το οποίο θα εξυπηρετεί, πέραν των Εσθονίας και Φινλανδίας, και άλλες χώρες της Βαλτικής. Το Exemplar έχει αποθηκευτική ικανότητα 150.900 κ.μ. LNG, ενώ η δυναμικότητα επαναεριοποίησής του ανέρχεται σε 5 δισ. κ.μ. ετησίως.

Το πρώτο φορτίο θα αφιχθεί στο FSRU στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ η εμπορική του λειτουργία αναμένεται στις αρχές Ιανουαρίου του 2023.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.