Κατάληψη ελληνικών δεξαμενόπλοιων στον Περσικό Κόλπο: Το χρονικό και η τελευταία ενημέρωση

Κατάληψη ελληνικών δεξαμενόπλοιων στον Περσικό Κόλπο: Το χρονικό και η τελευταία ενημέρωση

281
Κατάληψη ελληνικών δεξαμενόπλοιων στον Περσικό Κόλπο: Το χρονικό και η τελευταία ενημέρωση

Σε κατάληψη δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων προχώρησε το Ιράν την Παρασκευή 27 Μαΐου, προκαλώντας έντονη ανησυχία για την ασφάλεια των ναυτικών αλλά και αντιδράσεις με το ΥΝΑΝΠ και το ΥΠΕΞ να κάνουν λόγο για πειρατική δράση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, την Παρασκευή 27 Μαΐου ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσγειώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon, το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν). Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.

Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και στο M/T PRUDENT WARRIOR, επίσης ελληνικής σημαίας, της εταιρείας Polembros Shipping στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και βρισκόταν πλησίον των ιρανικών ακτών.

Οι ανακοινώσεις της Polembros και όσα ανέφεραν ιρανικά ΜΜΕ

Σε πρώτη ανακοίνωσή της την Παρασκευή 27 Μαΐου, η Polembros Shipping ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

Το M/T PRUDENT WARRIOR (IMO 9753545, Ελληνική Σημαία) αναχαιτίστηκε από ιρανική ομάδα, ενώ έπλεε στον Περσικό Κόλπο προς το λιμάνι της Φουτζάιρα.

Η επικοινωνία με το πλοίο δεν είναι προς το παρόν εφικτή και το σύστημα εντοπισμού θέσης (AIS) του πλοίου είναι απενεργοποιημένο.

Το Σάββατο 28 Μαΐου, οι ιρανικές ναυτιλιακές Aρχές ανακοίνωσαν ότι το πλήρωμα των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων που κατασχέθηκαν την Παρασκευή 27 Μαΐου από τους Φρουρούς της Επανάστασης, δεν τελεί υπό κράτηση, είναι καλά στην υγεία του και βρίσκεται πάνω στα πλοία, μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim News και αναμετέδωσε το Reuters.

«Το πλήρωμα των δύο ελληνικών τάνκερ δεν έχει συλληφθεί και όλα τα μέλη του πληρώματος… είναι καλά στην υγεία τους και προστατεύονται και τους παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες ενώ βρίσκονται επί των πλοίων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε ο κρατικός Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν σε ανακοίνωση που μετέδωσε το Tasnim.

Την ίδια ημέρα (28/5), η Polembros με νέα ανακοίνωση επιβεβαίωσε πως ήρθε σε επικοινωνία με το πλήρωμα του M/T PRUDENT WARRIOR, κατευνάζοντας ως ένα βαθμό τις ανησυχίες:

Ενημερώνουμε ότι το M/T PRUDENT WARRIOR παραμένει υπό κράτηση στα ιρανικά χωρικά ύδατα. 

Νωρίτερα σήμερα, η Polembros ήρθε σε επικοινωνία με τον Πλοίαρχο και μέλη του πληρώματος οι οποίοι ενημέρωσαν πως είναι υγιείς και πως λαμβάνουν καλή μεταχείριση.

Η Polembros παραμένει σε συνεχή συνεργασία και επικοινωνία με τα ενδιαφερόμενα μέρη και Αρχές για το συγκεκριμένο συμβάν. 

 

Δήλωση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Το Σάββατο 28 Μαΐου, το ΥΝΑΝΠ προέβη σε ανακοίνωση στην οποία καταδίκασε την επίθεση ενάντια στα δύο ελληνικά πλοία και σημείωσε ότι συνιστά κατάφορη παραβίαση των κανόνων τους διεθνούς δικαίου και ισοδυναμεί με πειρατεία.

Επιπλέον τονίστηκε ότι η ενέργεια αυτή δυναμιτίζει τις διμερείς σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις του Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ενημερώθηκε άμεσα.

 

Όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος 

Για την κατάληψη ελληνόκτητων τάνκερ από ιρανικές δυνάμεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου επεσήμανε τη Δευτέρα 30 Μαΐου τα εξής: «Σε ό,τι αφορά την κατάληψη των δυο τάνκερ από την πρώτη στιγμή υπήρξε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Ιρανό Πρέσβη, αλλά και ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και των συμμάχων και των εταίρων μας. Παράλληλα, τα Υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων, αλλά και των πληρωμάτων τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Polembros Shipping

 

Τελευταία Ενημέρωση: Τρίτη 31 Μαΐου-10.40 (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Την έντονη καταδίκη των Ηνωμένων Πολιτειών για την κατάσχεση των δύο ελληνικών τάνκερ από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν μετέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι το Ιράν πρέπει να απελευθερώσει αμέσως τόσο τα κατασχεθέντα πλοία όσο και τα φορτία και τα πληρώματά τους. Από την πλευρά του, ο Άντονι Μπλίνκεν σημείωσε ότι η συνεχιζόμενη παρενόχληση πλοίων από το Ιράν και η παρέμβαση στα δικαιώματα και στις ελευθερίες της ναυσιπλοΐας αποτελούν απειλή για την ασφάλεια στη θάλασσα και την παγκόσμια οικονομία.

Τέλος, η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται δίπλα στην Ελλάδα, τον σύμμαχο μας κλειδί στο ΝΑΤΟ και εταίρο, απέναντι σε αυτή την αδικαιολόγητη κατάσχεση».

Σύσταση προς τα ελληνικά πλοία να αποφεύγουν τα ύδατα αρμοδιότητας Ιράν

«Έντονη σύσταση» προς τις ελληνικές πλοιοκτήτριες εταιρείες, να αποφεύγουν τα πλοία τους τα ύδατα αρμοδιότητας Ιράν, κατά τον διάπλου τους στον Περσικό κόλπο, στα στενά του Ορμούζ, και τον κόλπο του Ομάν έκανε το υπουργείο Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας, το Prudent Warrior βρίσκεται αγκυροβολημένο στο ιρανικό λιμάνι Bandar Abbas, ενώ το Delta Poseidon παραμένει προς το παρόν στην ίδια θέση στον Περσικό κόλπο.

Στο Delta Poseidon επιβαίνουν 25 άτομα πλήρωμα μεταξύ των οποίων δύο Έλληνες, και στο Prudent Warrior 23 άτομα πλήρωμα, μεταξύ των οποίων 8 Έλληνες και ένας Κύπριος.

Τα δύο ελληνικά τάνκερ τελούν υπό κατάληψη από τους Φρουρούς της Επανάστασης, ενώ το πλήρωμα παραμένει στα δύο πλοία και τα μέλη είναι καλά στην υγεία τους.

 

Φωτό αρχείου

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.