Σε τροχιά εκτόξευσης ο δείκτης της ναυλαγοράς των Capesizes

Σε τροχιά εκτόξευσης ο δείκτης της ναυλαγοράς των Capesizes

167
Σε τροχιά εκτόξευσης ο δείκτης της ναυλαγοράς των Capesizes

Την ανοδική του πορεία διατήρησε ο BDI την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Συγκεκριμένα, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 238 μονάδων (ή κατά 4,4%) φθάνοντας τις 5.647 μονάδες, επίπεδα που έχουν να καταγραφούν από τον Σεπτέμβριο του 2008.

Η προαναφερθείσα άνοδος οφείλεται κατά κύριο λόγο στη σημαντική αύξηση του δείκτη των Capesizes (BCI), ο οποίος εκτινάχθηκε άνω των 10.000 μονάδων, για πρώτη φορά έπειτα από 13 χρόνια. Η εν λόγω αύξηση ήταν ίση με 723 μονάδες (ή 7,4%), με τον δείκτη να διαμορφώνεται στις 10.475 μονάδες. Τα μέσα ημερήσια κέρδη των Capesizes αυξήθηκαν κατά $5.993, αγγίζοντας τα $86.870. Ακόμη, ο δείκτης των Supramaxes (BSI) σημείωση άνοδο 6 μονάδων, φθάνοντας τις 3.388.

Ωστόσο, ο δείκτης των Panamaxes (BPI) κατέγραψε πτώση της τάξεως του 0,4% (δηλαδή 15 μονάδων), πέφτοντας στις 3.903 μονάδες, αγγίζοντας χαμηλά σχεδόν τριών εβδομάδων. Τα μέσα ημερήσια κέρδη των Panamaxes διαμορφώθηκαν στα $35.130, έχοντας σημειώσει πτώση $129.

Βάσει του αναλυτή της BIMCO Peter Sand, η ναυλαγορά των bulkers οφείλει τα διαδοχικά ρεκόρ αυτά στη λιμενική συμφόρηση της Κίνας και στις γενικές αλλαγές που παρατηρήθηκαν στα trade patterns το τελευταίο έτος. Αξίζει να σημειωθεί, πως οι πολιτικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και Αυστραλίας μετέβαλλαν άρδην τα trade patterns άνθρακα, εξέλιξη που εν τέλει φάνηκε να ευνοεί τη ναυλαγορά των Capesizes καθώς κατεγράφη αύξηση των τονομιλίων.

Τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο, η ανοδική πορεία τόσο του BCI, όσο και του BDI, θα επιμείνει το υπόλοιπο του έτους, καθώς οι ενεργειακές ανάγκες Ινδίας και Κίνας θα ενισχύσουν τη ναυλαγορά για τα πλοία μεταφοράς άνθρακα. Ωστόσο, η εποχικότητα ίσως οδηγήσει σε υποχώρηση των δεικτών το α’ τρίμηνο του 2022.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.