Κυκλώνας απειλεί τις ακτές του Τέξας και τη Λουιζιάνα

Κυκλώνας απειλεί τις ακτές του Τέξας και τη Λουιζιάνα

72
Κυκλώνας απειλεί τις ακτές του Τέξας και τη Λουιζιάνα

Σφοδρές βροχοπτώσεις σημειώνονται σήμερα στις ακτές του Τέξας στον Κόλπο του Μεξικού και στη Λουιζιάνα καθώς η τροπική καταιγίδα Νίκολας ενισχύθηκε σε κυκλώνα και κατευθύνεται προς την ξηρά, απειλώντας με εκτεταμένες πλημμύρες και διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Ο κυκλώνας Νίκολας βρισκόταν περίπου 30 χλμ. νοτιοανατολικά της Ματαγκόρντα του Τέξας στις 11 μ.μ. (τοπική ώρα) και κατευθυνόταν βορειοανατολικά με μέγιστη ταχύτητα ανέμων τα 120 χλμ/ώρα, ανέφερε χθες, Δευτέρα, το βράδυ σε έκτακτο δελτίο του το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων.

Ο Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Λουιζιάνα και έδωσε εντολή για παροχή ομοσπονδιακής συνδρομής στις τοπικές προσπάθειες αντιμετώπισης των συνθηκών που δημιουργεί ο κυκλώνας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Θα είναι μια καταιγίδα που θα κινείται πολύ αργά κατά μήκος της πολιτείας του Τέξας, θα παραμείνει για αρκετές ημέρες και θα ρίξει τεράστια ποσότητα βροχής», δήλωσε ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ.

Ο Άμποτ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 17 κομητείες και τρεις πόλεις. Δήλωσε ότι ομάδες διασωστών με σκάφη και ελικόπτερα έχουν αναπτυχθεί ή βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Ο δήμαρχος του Χιούστον Σιλβέστερ Τέρνερ, επικαλούμενος τις προειδοποιήσεις για πλημμύρες, κάλεσε τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης να μείνουν μακριά από τις οδούς και τους αυτοκινητοδρόμους.

Η Ανεξάρτητη Σχολική Περιφέρεια του Χιούστον ματαίωσε τα σημερινά μαθήματα ενώ δεκάδες σχολεία σε όλο το Τέξας και τη Λουιζιάνα είχαν παραμείνει κλειστά και χθες, Δευτέρα. Το Χιούστον ματαίωσε χθες το βράδυ τα δρομολόγια των λεωφορείων και των ελαφρών σιδηροδρόμων. Εκατοντάδες πτήσεις ματαιώθηκαν ή είχαν καθυστερήσεις στα αεροδρόμια του Κόρπους Κρίστι και του Χιούστον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.