Ιστία σε γερανούς φορτοεκφόρτωσης πλοίων

Ιστία σε γερανούς φορτοεκφόρτωσης πλοίων

201
Ιστία σε γερανούς φορτοεκφόρτωσης πλοίων

Η ιαπωνική Mitsui O.S.K. Lines, Ltd. (MOL) πρόσφατα ανακοίνωσε τη σύναψη μιας συμφωνίας με τις εταιρείες MOL Drybulk, Ltd., Oshima Shipbuilding Co., Ltd. και Iknow Machinery Co., Ltd. για την από κοινού έρευνα και ανάπτυξη του «Iknow Delta Sail Crane», ενός καινοτόμου ιστίου το οποίο μπορεί να εγκατασταθεί στους γερανούς φορτοεκφόρτωσης των πλοίων ή σε παρόμοιο εξοπλισμό προκειμένου να παράγει επιπλέον πρόωση.

Το εν λόγω έργο έρευνας και ανάπτυξης στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) της ναυτιλίας, χρησιμοποιώντας τριγωνικά ιστία στους γερανούς των πλοίων, τα οποία θα αξιοποιούν την αιολική ενέργεια για την παραγωγή βοηθητικής πρόωσης. Πολλά από τα πλοία τα οποία διαχειρίζεται η MOL Drybulk διαθέτουν γερανούς φορτοεκφόρτωσης και η εταιρεία πρόκειται να εξετάσει την εγκατάσταση των Delta Sails σε διαφορετικούς τύπους πλοίων, στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων του ομίλου για καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050.

Παράλληλα, ο όμιλος υλοποιεί και άλλα προγράμματα, όπως το «Wind Challenger Project» και το «Wind Hunter Project», τα οποία εξετάζουν τις δυνατότητες διαφόρων τεχνολογιών που αξιοποιούν την αιολική ενέργεια είτε μέσω τηλεσκοπικών ιστίων για την παραγωγή πρόωσης είτε μέσω ειδικών συστημάτων για την παραγωγή καυσίμου υδρογόνου για χρήση σε κυψέλες καυσίμου, με απώτερο σκοπό τη μείωση των ναυτιλιακών εκπομπών.

Φωτό: Mitsui O.S.K. Lines, Ltd. (MOL)

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.