Τα οφέλη της ψηφιοποίησης στις βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου

Τα οφέλη της ψηφιοποίησης στις βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου

111
Τα οφέλη της ψηφιοποίησης στις βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου

H ψηφιοποίηση των βιομηχανιών πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονόμηση κεφαλαίων για τον κλάδο της τάξης των $1,6-2,6 τρισ. έως το 2025, τονίζεται σε πρόσφατη έκθεση της DHL.

Στην εν λόγω έκθεση δίνονται παραδείγματα της χρήσης drones και αυτόνομων ρομπότ, που θα μπορούσαν να μειώσουν τα κόστη εξόρυξης έως και 20% και τα κόστη διατήρησης και ελέγχου περιουσιακών στοιχείων έως και 25%. «Παρά το γεγονός ότι προέχει η ομαλή ολοκλήρωση προγραμματισμένων έργων, είναι εξίσου σημαντικό οι εταιρείες ενέργειας να αξιοποιήσουν την τεχνολογία για να προσφέρουν εξυπνότερες, απλουστευμένες και πιο πράσινες λύσεις», σημειώνει ο Amadou Diallo, CEO της DHL Global Forwarding Middle East and Africa.

Παράλληλα, στην έκθεση γίνεται αναφορά και στις επιπτώσεις της πανδημίας στον κλάδο της ενέργειας. Χαρακτηριστικά τονίζεται ότι η ζήτηση για πετρέλαιο δεν θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα πριν από το τέλος του 2021. Σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, η DHL αναμένει ότι άνω του 50% της ανάπτυξης της ζήτησης πετρελαίου θα προέλθει από τα πετροχημικά έως το 2025.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Saudi Aramco συμφώνησε με την Cognite, θυγατρική της Aker, για τη δημιουργία joint venture με στόχο την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης στους τομείς της ενέργειας. Την ίδια ώρα, η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (ADNOC) υπέγραψε στρατηγική συμφωνία-πλαίσιο με τη θυγατρική της ExxonMobil, την Exxon Al Khalij Inc., η οποία επικεντρώνεται στην αναζήτηση ευκαιριών κοινής συνεργασίας στους τομείς της τεχνολογίας, της έρευνας και ανάπτυξης (R&D) στο σύνολο της αλυσίδας αξίας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Φωτό: Mohamed Messara/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.