H Alibaba στο στόχαστρο του Πεκίνου

H Alibaba στο στόχαστρο του Πεκίνου

109
H Alibaba στο στόχαστρο του Πεκίνου

Κεραυνός στον επιχειρηματικό κόσμο της Κίνας: Η Alibaba, σύμβολο της επιτυχίας της χώρας στην ψηφιακή οικονομία, βρίσκεται στο στόχαστρο του κομμουνιστικού καθεστώτος λόγω «υπονοιών για μονοπωλιακές πρακτικές».

Η ανακοίνωση της έναρξης έρευνας από την Κρατική Διοίκηση για τη Ρύθμιση της Αγοράς σε βάρος του ομίλου που ίδρυσε ο χαρισματικός Τζακ Μα προκάλεσε βουτιά στην τιμή της μετοχής του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου.

«Υπάρχει εμφανώς μια κλιμάκωση συντονισμένων προσπαθειών με στόχο να χαλιναγωγηθεί η αυτοκρατορία του Τζακ Μα, που συμβολίζει τις νέες κινεζικές εταιρίες που είναι πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν», σχολίασε στο πρακτορείο Bloomberg ο αναλυτής Ντονγκ Σιμιάο από το Internet Finance Institute της Τζονγκγκουαντσούν, της ‘Silicon Valley’ στο Πεκίνο.

Οι αρχές δεν έχουν ανακοινώσει λεπτομέρειες για όσα προσάπτουν στην Alibaba, εκτός από μια «συμφωνία αποκλειστικότητας» που δεν διευκρινίζεται.

Ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου δεσμεύθηκε «να συνεργαστεί ενεργά στην έρευνα με τις ρυθμιστικές αρχές».

Εκτός της έρευνας σε βάρος της μητρικής εταιρίας, οι ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι επικοινώνησαν με την Ant Group, παγκόσμιο ηγέτη στις πληρωμές μέσω Διαδικτύου, με ερωτήματα σχετικά με θέματα «εποπτείας», ενώ δεν έχουν περάσει ούτε δύο μήνες από τότε που το Πεκίνο ματαίωσε την τελευταία στιγμή την είσοδο στο χρηματιστήριο αυτής της θυγατρικής της Alibaba. Σε ανακοίνωση το Ant Group ανέφερε ότι θα «εξετάσει άμεσα τα αιτήματα των ρυθμιστικών αρχών και θα συμμορφωθεί αυστηρά με αυτά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.