Yasa: Ο πρώτος τροπικός κυκλώνας της σεζόν στον Ειρηνικό Ωκεανό

Yasa: Ο πρώτος τροπικός κυκλώνας της σεζόν στον Ειρηνικό Ωκεανό

153
Yasa: Ο πρώτος τροπικός κυκλώνας της σεζόν στον Ειρηνικό Ωκεανό

Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων επιβεβαιώθηκαν, καθώς ο τροπικός κυκλώνας Yasa πλέον δραστηριοποιείται τις τελευταίες ημέρες με αμείωτη ενέργεια στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το βράδυ της Κυριακής 13/12, η τροπική καταιγίδα που έπληττε τα ανατολικά του Βανουάτου ενισχύθηκε και εξελίχθηκε σε τροπικό κυκλώνα κατηγορίας 1. Κατά τη διάρκεια της ενίσχυσης της τροπικής καταιγίδας, οι περιοχές του Ατλαντικού και του Ανατολικού Ειρηνικού δέχτηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις.

Η κίνηση του Yasa αργά το βράδυ της Κυριακής, είχε μειωθεί αισθητά, στα 6 χλμ. την ώρα με κατεύθυνση προς τα νοτιοδυτικά. Η κίνηση του κυκλώνα, ο οποίος θα βρίσκεται στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής του Βανουάτου μέχρι και την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, θα είναι σε χαμηλά επίπεδα. Φίτζι και Βανουάτου θα συνεχίσουν και αυτή την εβδομάδα να δέχονται τις επιπτώσεις του τροπικού κυκλώνα με τη μορφή καταρρακτωδών βροχοπτώσεων, έντονων κυματώσεων στις θάλασσες και ισχυρών ανέμων.

Το «αποκορύφωμα» της κακοκαιρίας θα είναι την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, οπότε, συμφώνα με τις προβλέψεις, αναμένονται τα πιο ισχυρά καιρικά φαινόμενα. Κατά κύριο λόγο οι βροχοπτώσεις θα σημειωθούν στα ανοιχτά μεταξύ των δύο νησιών, χωρίς όμως αυτή η κατάσταση να καθησυχάζει τους μετεωρολόγους για εξασθένηση της έντασης των φαινομένων του τροπικού κυκλώνα Yasa. Οι βροχές που ακολουθούν τον τυφώνα θα μπορούσαν να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα στις περιοχές που θα διασχίσουν.

Μεγάλο ρόλο για τις καταστροφές που θα εμφανιστούν στην ξηρά θα διαδραματίσει το αν το κέντρο της τροχιάς του κυκλώνα θα μετακινηθεί προς τα δυτικά ή ανατολικά. Αν η κίνηση του κυκλώνα ενισχυθεί προς τα ανατολικά και φτάσει στην ξηρά, τότε είναι δυνατόν να προκαλέσει επιζήμια φαινόμενα, όπως βροχοπτώσεις, πλημμύρες, αέρηδες και κατολισθήσεις, κατά μήκος των Φίτζι.

Με βάση την παρακολούθηση των καιρικών δεδομένων, ο Yasa θα αρχίσει να επιταχύνεται την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου με κατεύθυνση προς τα νοτιοανατολικά, με το ενδεχόμενο η κίνησή του να αποφύγει τα Φίτζι και τις επιπτώσεις που αναφέρθηκαν.

Φωτό: Fabrice Nerfin/ Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.