Πετρέλαιο: Ποιες οι εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας

Πετρέλαιο: Ποιες οι εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας

402
Πετρέλαιο: Ποιες οι εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας

Στα $40/βαρέλι εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα ότι θα κινηθεί η τιμή του πετρελαίου για το 2021. Αν και οι αγορές των γεωργικών προϊόντων και των μεταλλευμάτων έχουν ως επί το πλείστον ανακάμψει από τις δυσάρεστες συνέπειες του Covid-19, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο και για το πετρέλαιο, οι εκτιμήσεις για το οποίο υποδεικνύουν ότι η τιμή του δεν θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα πριν από το 2022, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Παράλληλα, η έκθεση αναφέρει ότι η ζήτηση του πετρελαίου θα παραμείνει ιδιαίτερα χαμηλή σχεδόν σε όλες τις χώρες, με εξαίρεση την Κίνα, και ως εκ τούτου η τιμή του πετρελαίου δεν θα ξεπεράσει τα $44 ανά βαρέλι.

Αν και η τιμή αυτή είναι υψηλότερη από τα $41 ανά βαρέλι που προέβλεπε για το 2021 η Παγκόσμια Τράπεζα, εντούτοις τα επίπεδα αυτά είναι κατά πολύ χαμηλότερα σε σχέση με την τιμή των $60/βαρέλι του 2019. Επιπροσθέτως, καθόλου ευνοϊκά για την εξέλιξη της τιμής του πετρελαίου δεν θα είναι και τα αποθέματα μαύρου χρυσού, τα οποία, δεδομένης της χαμηλής ζήτησης, μοιραία θα αυξηθούν.

Επιπλέον, αν και ο OPEC+ δεν φαίνεται να σκοπεύει να προβεί σε ελάφρυνση των περικοπών πετρελαιοπαραγωγής, η πρόσφατη ανάκαμψη του πετρελαϊκού κλάδου της Λιβύης εκτιμάται ότι θα ασκήσει επιπλέον πιέσεις στην αγορά, που ήδη πλήττεται από χαμηλή ζήτηση.

Από την άλλη πλευρά, θετικό είναι το τοπίο σχετικά με το φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου, σε αντίθεση με αυτή του πετρελαίου, αναμένεται να αυξηθεί, ακολουθώντας την πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.