Σε χαμηλό 25 ετών η μετοχή της BP

Σε χαμηλό 25 ετών η μετοχή της BP

165
Σε χαμηλό 25 ετών η μετοχή της BP

Ακριβώς μία εβδομάδα μετά την αποκάλυψη του σχεδίου της να μετατραπεί σε γίγαντα καθαρής ενέργειας, η BP είδε την τιμή της μετοχής της να πέφτει σε χαμηλό 25 ετών.

Άρθρο του πρακτορείου Bloomberg σημειώνει ότι ο διευθύνων σύμβουλος του πετρελαϊκού κολοσσού, Bernard Looney, και η νέα του ομάδα διαχείρισης έδωσαν περισσότερες από δέκα ώρες παρουσιάσεων για τρεις ημέρες την περασμένη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να δείξουν στον κόσμο ότι ο γίγαντας πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μπορούσε να προσαρμοστεί σε ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα χωρίς να θυσιάσει τις αποδόσεις.

Η μετοχή της BP έκλεισε στο Λονδίνο την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου στις 232,4 πένες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 1995. Ενώ η πτώση των τιμών του αργού και οι φόβοι για το δεύτερο κύμα του κορονοϊού δεν βοήθησαν, η κάμψη στην τιμή της μετοχής υποδηλώνει ότι οι μέτοχοι δεν πείστηκαν από τον Looney.

«Οι επενδυτές παραμένουν δύσπιστοι, ιδιαίτερα καθώς αυτή η κίνηση επιβάλλεται στην εταιρεία από την κλιματική αλλαγή», ανέφερε αναλυτής της Aviva Investors.

Ο κ. Looney ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον Φεβρουάριο, θέτοντας ως μεγαλεπήβολο στόχο να γίνει η BP μια περιβαλλοντικά ουδέτερη εταιρεία ενέργειας έως το 2050.

Στο επίκεντρο της «επανίδρυσης» της BP βρίσκεται η μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου και η ταυτόχρονη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο Bernard Looney υποσχέθηκε στους επενδυτές ότι η εταιρεία θα μπορούσε να το κάνει αυτό, ενώ θα έδινε αποδόσεις 8% έως 10%. Αυτό δεν είναι τόσο υψηλό όσο οι διψήφιες αποδόσεις που μπορεί να προσφέρουν οι αντίστοιχες αποδόσεις του μαύρου χρυσού, συνεπεία γεωπολιτικών εξελίξεων, αλλά πάντως μεγαλύτερες από πολλά έργα καθαρής ενέργειας.

«Η πρόκληση της BP έγκειται στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων της σε λύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους επιλεγμένους τομείς, που επιτρέπει στους επενδυτές να πιστεύουν ότι μπορούν να προσφέρουν ελκυστικές οικονομικές αποδόσεις από το κεφάλαιο που διατέθηκε», δήλωσε ο αναλυτής της Aviva.

Η επιθυμία της BP να βρεθεί σε θέση όπου θα μπορεί να αποφέρει κέρδη από έργα ανανεώσιμης ενέργειας μεγάλης κλίμακας θα απαιτήσει πολλές δαπάνες, κυρίως εμπροσθοβαρείς χρονικά. Η εταιρεία επένδυσε 1,1 δισ. δολάρια μέσα στον Σεπτέμβριο, αγοράζοντας μερίδια σε έργα που ανήκουν στον άλλο πετρελαϊκό γίγαντα, την Equinor ASA.

Φωτό: Achim Scheidermann/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.