Lockdown… σε νέες ανακαλύψεις πετρελαίου

Lockdown… σε νέες ανακαλύψεις πετρελαίου

297
Lockdown… σε νέες ανακαλύψεις πετρελαίου

Τουλάχιστον εννέα από τις υπό εξερεύνηση κορυφαίες πετρελαιοπηγές του κόσμου είναι πιθανό να ανασταλούν, καθώς η πανδημία και ο πόλεμος τιμών που είχε ξεσπάσει μέχρι πρόσφατα μεταξύ των κορυφαίων πετρελαιοπαραγωγών χωρών οδηγούν προς… lockdown τις εργασίες εκμετάλλευσης, σημειώνει σε πρόσφατη έκθεσή της η Rystad Energy.

Από τις συγκεκριμένες πετρελαιοπηγές, που βρίσκονται στη Νορβηγία, στη Βραζιλία, στη Γουιάνα, στις Μπαχάμες, στις ΗΠΑ, στη Ναμίμπια και στην Γκάμπια, εκτιμάται ότι μπορούν να εξορυχθούν συνδυαστικά 7 δισ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (boe).

Η Rystad Energy υπογραμμίζει ότι, με βάση το υπάρχον επίπεδο τιμών (πριν από τη συμφωνία των μελών του OPEC+), η εμπορική βιωσιμότητα των projects αυτών είναι μάλλον αμφισβητήσιμη, ενώ οι περιορισμοί στις μετακινήσεις λόγω του κορονοϊού καθιστούν δύσκολη την προμήθεια του απαραίτητου για τις εργασίες εξόρυξης εξοπλισμού.

Όπως σημειώνει ο Palzor Shenga, Oil & Gas Analyst της Rystad Energy, συνολικά οι νέες ανακαλύψεις πετρελαίου εκτιμάται ότι θα κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από τα 8,9 δισ. boe του 2016, όταν δηλαδή αυτές άγγιξαν χαμηλά δεκαετίας.

Να σημειωθεί ότι, κατά το α΄ τρίμηνο του 2020, ο όγκος νέων ανακαλύψεων πετρελαίου και φυσικού αερίου άγγιξε περίπου τα 2,5 δισ. boe. Οι 22 αυτές ανακαλύψεις έχουν πραγματοποιηθεί τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα και κυμαίνονται σχεδόν στο 50% των νέων ανακαλύψεων του α΄ τριμήνου του 2019.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.