Διεθνείς αγορές: Υπό την «απειλή» (και) των επιδημιών

Διεθνείς αγορές: Υπό την «απειλή» (και) των επιδημιών

158
Διεθνείς αγορές: Υπό την «απειλή» (και) των επιδημιών

Oι διεθνείς κεφαλαιαγορές έχουν πληγεί τις τελευταίες ημέρες από την εξάπλωση του νέου κορωνoϊού, που ευθύνεται για τον θάνατο 132 ανθρώπων και παρουσιάζει σημαντικές ομοιότητες με τον SARS, ο οποίος ξέσπασε το 2003.

Τον Νοέμβριο του 2002, ο ιός SARS έκανε την εμφάνισή του στην κινεζική επαρχία Guangdong και έως τον Μάρτιο του 2003 είχε εξαπλωθεί στο Χονγκ Κονγκ και σε ακόμη 32 χώρες. Περίπου 8.000 άνθρωποι είχαν προσβληθεί από τον SARS και ένας στους δέκα έχασε τη ζωή του.

Πέραν των ανθρώπινων απωλειών, ο SARS επηρέασε αρνητικά την οικονομία της Ασίας, και δη αυτή της Κίνας, με το ΑΕΠ της να υποχωρεί κατά 1-2% εξαιτίας του ιού μεταξύ 2002 και 2003. Οι χρηματιστηριακές αγορές επίσης κατέγραψαν απώλειες, με αυτή του Χονγκ Κονγκ να υποχωρεί κατά 12% μεταξύ Νοεμβρίου 2002 και Μαρτίου 2003. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι απώλειες δεν ξεπέρασαν το 10%, ωστόσο η εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ τον Μάρτιο του 2003 αποτέλεσε μία ακόμα πληγή για το επενδυτικό κοινό.

Είναι ακόμη νωρίς να συγκριθεί η επίδραση του SARS στις διεθνείς αγορές με μια ενδεχόμενη σε αυτές από τον κορωνoϊό. Δυστυχώς η περίπτωση του κορωνoϊού συμπίπτει με τον εορτασμό του Νέου Κινεζικού Έτους, που σημαίνει ότι η αύξηση της επιβατικής κίνησης βοηθά στην εξάπλωσή του. Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος οι αγορές να υπερ-αντιδρούν σε τέτοιου είδους φαινόμενα, ωστόσο η ιστορία του SARS μας δείχνει περίτρανα πως οι αγορές επηρεάζονται από παράγοντες όχι αμιγώς οικονομικούς.

Τέλος, την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου η Τράπεζα της Αγγλίας θα ανακοινώσει τις αποφάσεις για τα επιτόκια αναφοράς, με τις αγορές να αναμένουν μείωση της τάξεως των 25 μονάδων βάσης.

Πηγή: QUILTER CHEVIOT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.