Συνεχίζεται η υπερπροσφορά στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά

Συνεχίζεται η υπερπροσφορά στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά

130
Συνεχίζεται η υπερπροσφορά στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά

Η παγκόσμια ζήτηση για αργό πετρέλαιο αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,4 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 2019, συγκριτικά με τα 1,3 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 2018.

Η αύξηση της ζήτησης για αργό πετρέλαιο σύμφωνα με την International Energy Agency (IEA) διατηρείται περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου αλλά και της δημιουργίας νέων πετροχημικών εργοστασίων σε ΗΠΑ και Κίνα.

Το πρώτο τρίμηνο του 2019 η παγκόσμια ζήτηση για αργό πετρέλαιο αναμένεται να αγγίξει τα 99,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ το δεύτερο τρίμηνο του έτους θα αυξηθεί κατά 1,7%. Το τρίτο τρίμηνο του 2019 η ζήτηση για αργό πετρέλαιο σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 101,2 εκατ. βαρέλια/ημέρα, ενώ αύξηση κατά 1,3% θα καταγραφεί το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο η ζήτηση δεν θα μπορέσει, σύμφωνα με την IEA, να απορροφήσει την παγκόσμια πετρελαϊκή παραγωγή το 2019. Παρά την νέα συμφωνία του OPEC για περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Ιανουάριο με ισχύ 6 μήνες, και τις αμερικανικές κυρώσεις σε Ιράν και Βενεζουέλα, ωστόσο αυξημένη παραγωγή πετρελαίου θα καταγραφεί εντός του 2019 από χώρες που δεν αποτελούν μέλη του Οργανισμού, όπως οι ΗΠΑ.

Η παραγωγή πετρελαίου από χώρες που δεν αποτελούν μέλη του Οργανισμού εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 1,8 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 2019, συγκριτικά με τα 1,6 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 2018.

Φωτό: Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.