Τι συζητήθηκε στην συνάντηση μεταξύ της ΕΕΝΜΑ και του Υπουργού Ναυτιλίας

Τι συζητήθηκε στην συνάντηση μεταξύ της ΕΕΝΜΑ και του Υπουργού Ναυτιλίας

74
Τι συζητήθηκε στην συνάντηση μεταξύ της ΕΕΝΜΑ και του Υπουργού Ναυτιλίας

Πραγματοποιήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου η καθιερωμένη, με την ανάληψη καθηκόντων του νέου Υπουργού, συνάντηση με το Προεδρείο της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, αποτελούμενο από τους κ.κ. Χαράλαμπο Σημαντώνη-Πρόεδρο, Βασίλειο Τερζή-Α’ Αντιπρόεδρο, Έλπη Πετράκη-Β’ Αντιπρόεδρο, Γεώργιο Αλεξανδράτο-Γ. Γραμματέα, Ευστράτιο Τσαλαμανιό-Ταμία.

Το Προεδρείο της Ένωσης ενημέρωσε τον Υπουργό για βασικά εκκρεμή και χρόνια θέματα του κλάδου, ο οποίος, παρ΄όλο το μικρό διάστημα ανάληψης καθηκόντων, ήταν ενημερωμένος για τα θέματα της shortsea ναυτιλίας.

Ειδικότερα, έγινε αναφορά στα παρακάτω:

1.  Υπαγωγή της Οργανικής σύνθεσης των πλοίων 1500-3000 κοχ στο άρθρο 12 του ν. 3509/07,με παράλληλη τροποποίηση του όρου 8 των εγκριτικών πράξεων, καθιστώντας τα πλοία υπό ελληνική σημαία ανταγωνιστικότερα.

2. Μείωση του ΦΠΑ 24% στην ναυπήγηση, μετασκευή, επισκευή, συντήρηση, κλπ, των πλοίων πλόων εσωτερικού, καθιστώντας την ναυπηγική βιομηχανία και το ελληνικό πλοίο ανταγωνιστικότερο.

3. Τροποποίηση του Γενικού Κανονισμού Νο1 «Περί ρυμουλκικών εργασιών και ρυμουλκών λιμένα» για πλοία άνω των 1000 κοχ που καταπλέουν σε ελληνικά λιμάνια και δεν δραστηριοποιούνται ρυμουλκά στην δικαιοδοσία της οικείας Λιμενικής Αρχής, να μην επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις.

4. Άμεση τροποποίηση του ΒΔ 542/68 με νομοθετική ρύθμιση, επιτρέποντας στα πλοία με διεθνή πιστοποιητικά, να εκτελούν πλόες εσωτερικού, η οποία αν και κατετέθη προ διμήνου προς ρύθμιση, απεσύρθη προς συμπλήρωση.

5. Παράταση-επανέκδοση των πιστοποιητικών των πλοίων υπό ελληνική σημαία από τον Κλάδο Επιθεώρησης Πλοίων (ΚΕΠ), που υπάγονται στο άρθρο 106 του ν. 4504/17, διευκολύνοντας την ομαλή προσαρμογή των νηογνωμόνων και των υπόχρεων πλοίων στον ανωτέρω νόμο.

Ο κ. Υπουργός αντιλαμβανόμενος τα προβλήματα που μπορεί να επιφέρει η καθυστέρηση ρύθμισης  της έκδοσης των πιστοποιητικών από τους Νηογνώμονες , στην ομαλή λειτουργία της αγοράς, υποσχέθηκε την άμεση παράταση.

Το Προεδρείο ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό για την ανταπόκριση της συνάντησης, εκφράζοντας και ο ίδιος τις ευχαριστίες του για την πλήρη ενημέρωση, υποσχόμενος την εξεύρεση λύσεων των αναφερθέντων θεμάτων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.