Ματιά στις διεθνείς αγορές

Ματιά στις διεθνείς αγορές

49
Ματιά στις διεθνείς αγορές

Η αύξηση των επιτοκίων στην οποία είδαμε να προχωρά η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) την προηγούμενη εβδομάδα φαίνεται πως επηρέασαν ελάχιστα τις παγκόσμιες αγορές. Γιατί όμως συνέβη αυτό όταν παραδοσιακά οι πολιτικές των κεντρικών τραπεζών επηρέαζαν τις διεθνείς αγορές; Η απάντηση σε αυτό «κρύβεται» στο γεγονός ότι η αμερικανική οικονομία αποδίδει καλά, οδηγούμενη κυρίως από τις φορολογικές περικοπές που εισήχθησαν στα τέλη του προηγούμενου έτους.

Tα μηνύματα ήταν αντικρουόμενα από Fed και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Από την μία πλευρά η Fed φάνηκε αρκετά αισιόδοξη για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένονται δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων. Από την άλλη πλευρά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι η ποσοτική χαλάρωση θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2018. Αποτέλεσμα αυτών ήταν η αποδυνάμωση του ευρώ και οι χαμηλότερες αποδόσεις ομολόγων.

Παράλληλα όσον αφορά το διεθνές εμπόριο, ο σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας περνούν από σαράντα κύματα μετά τις νέες κυρώσεις που ανακοινώθηκαν το Σαββατοκύριακο. Ο αντίκτυπος των εμπορικών αυτών κυρώσεων φαίνεται να μην είναι σημαντικός προς το παρόν για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, ωστόσο εάν οι σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων επιδεινωθούν περαιτέρω τότε κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα επηρεαστούν αρνητικά οι αγορές.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο η Theresa May έχει να αντιμετωπίσει την εσωστρέφεια στο εσωτερικό του κόμματός της, ενώ στη Γερμανία το μέλλον της Angela Merkel τίθεται εν αμφιβάλλω για ακόμη μία φορά.

Τέλος την εβδομάδα αυτή το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας όπου δεν αναμένεται κάποια σημαντική εξέλιξη, ενώ την Παρασκευή 22 Ιουνίου θα συνεδριάσει ο OPEC όπου θα συζητηθούν ενδεχόμενες αυξήσεις στην παραγωγή πετρελαίου.

https://www.quiltercheviot.com/uk/private-client/

ΠΗΓΗ: QUILTER CHEVIOT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.