Π. Κουρουμπλής για FRONTEX: Δεν θα ανεχτούμε πλέον άνιση μεταχείριση

Π. Κουρουμπλής για FRONTEX: Δεν θα ανεχτούμε πλέον άνιση μεταχείριση

156
Π. Κουρουμπλής για FRONTEX: Δεν θα ανεχτούμε πλέον άνιση μεταχείριση

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, αναφορικά με την επίσκεψή του στα γραφεία της FRONTEX στην Βαρσοβία. Η επίσκεψη του Υπουργού πραγματοποιήθηκε 15 ημέρες μετά την συνάντηση που είχε με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Οργανισμού κ. Leggeri στις 29 Μαΐου 2018, στον Πειραιά.

Στην εναρκτήρια δήλωση σε συνέντευξη τύπου του ο κ. Κουρουμπλής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων ανέφερε ότι το προσφυγικό πρέπει να επιλυθεί συλλογικά στους κόλπους της Ευρώπης ενώ η Ελλάδα έχει δείξει το δρόμο «σώζοντας την αξιοπρέπεια όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του κόσμου», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο Υπουργός αναφερόμενος στην συνάντησή που είχε με τον κ.Leggeri επεσήμανε ότι έθιξε για δεύτερη φορά μια σειρά ζητημάτων τα οποία απασχολούν το Υπουργείο. Συγκεκριμένα μετέφερε την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ενώ στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής (FRONTEX) υπάρχουν 61 θέσεις ευθύνης «η χώρα που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού» (αναφερόμενος στην Ελλάδα) , δεν έχει ούτε έναν αντιπρόσωπο.

Το δεύτερο θέμα που έθιξε η ελληνική πλευρά ήταν η αναγκαιότητα βελτίωσης των όρων χρηματοδότησης προς τα Επιχειρησιακά Μέσα του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής που μετέχουν στην επιχείρηση «Ποσειδών». Συγκεκριμένα ο Υπουργός Ναυτιλίας ανέφερε: «Τα χρήματα που διαθέτει η FRONTEX για την παρουσία της στην Ελλάδα ανέρχονται περίπου στα 44 εκατ. Από αυτά τα χρήματα μόνο τα 7 εκατ. χρησιμοποιούνται για τις ελληνικές δυνάμεις. Τους θέσαμε λοιπόν το ζήτημα ότι θα πρέπει να καλύπτονται οι δαπάνες για τις δυνάμεις θαλάσσιας επιτήρησης».

Επιπροσθέτως ο κ. Κουρουμπλής έθεσε επί τάπητος το ζήτημα της αναγκαιότητας χορήγησης ενός πάγιου επιδόματος σε όλα τα στελέχη του προσωπικού που υπηρετούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι ο κ. Leggeri φαίνεται να κατανόησε τα θέματα που απασχολούν το Υπουργείο και τόνισε ότι η χώρα μας δεν θα δεχτεί πλέον άνιση μεταχείριση από την FRONTEX. Επίσης αποκάλυψε ότι είναι προ των πυλών διαγωνισμός για ένα σύγχρονο σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός αναφερόμενος στο προσφυγικό επεσήμανε ότι η Ελλάδα έδειξε το ανθρώπινο πρόσωπο που έπρεπε να δείξει η Ευρώπη. Τέλος ενημέρωσε ότι την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018 θα κατατεθεί το Νομοσχέδιο για το Μεταφορικό Ισοδύναμο στο οποίο περιλαμβάνεται επίσης και η σχετική ρύθμιση για την ίδρυση της ΑΕΝ Καλύμνου.

Φωτό: Ναυτικά Χρονικά

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.