Η αιγυπτιακή «άνοιξη» περνάει μέσα από το φυσικό αέριο

Η αιγυπτιακή «άνοιξη» περνάει μέσα από το φυσικό αέριο

132
Η αιγυπτιακή «άνοιξη» περνάει μέσα από το φυσικό αέριο

Η Eni, ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός, ανακάλυψε το 2015 το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Μεσογείου, το οποίο ανήκει στην Αίγυπτο. Συγκεκριμένα τα αποθέματα φυσικού αερίου, στην περιοχή Zohr, εκτιμώνται στα 30 τρις κυβικά πόδια, περίπου όσο είναι τα συνολικά αποθέματα του Ισραήλ και του Ομάν, σύμφωνα με το Inside Arabia. Παράλληλα η βρετανική SDX Energy ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούνιο ότι ανακάλυψε νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην περιοχή Disouq, στο νότιο τμήμα της Αιγύπτου.

Το 2015 η παραγωγή φυσικού αερίου στην Αίγυπτο δεν ήταν επαρκής ώστε να καλύψει τις ανάγκες τις εσωτερικής αγοράς της χώρας. Ως αποτέλεσμα, η Αίγυπτος δαπάνησε δισεκατομμύρια δολάρια για τις εισαγωγές LNG από άλλες χώρες με σκοπό την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών.

Οικονομολόγοι και εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι η παραγωγή φυσικού αερίου στο Zohr θα βελτιώσει το ισοζύγιο πληρωμών της Αιγύπτου μειώνοντας το έλλειμμα κατά περίπου $4 δις, ενώ παράλληλα θα προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις γύρω από τον ενεργειακό τομέα της χώρας.

Επισημαίνεται ότι η Eni αποτελεί τον μεγαλομέτοχο του έργου καθώς κατέχει το 50% και πρόσφατα παραχώρησε στη Mubadala Petroleum, εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, το 10% των μετοχών. Επίσης στο συγκεκριμένο έργο συμμετέχουν ενεργά τόσο η ρωσική εταιρεία Rosneft όσο και η BP του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες κατέχουν μερίδιο 10% η καθεμία.

Επίσης η Αίγυπτος επιδιώκει να εξασφαλίσει μελλοντικές προσφορές για την εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον Αιγύπτιο υπουργό πετρελαίου, Tarek El-Molla. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο η αιγυπτιακή κυβέρνηση εφάρμοσε νέα μέτρα για να ενθαρρύνει τις επενδύσεις στον αναπτυσσόμενο ενεργειακό τομέα της χώρας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.