Τα πολωνικά διυλιστήρια βρίσκουν νέες πηγές προμήθειας πετρελαίου στο Ιράν

Τα πολωνικά διυλιστήρια βρίσκουν νέες πηγές προμήθειας πετρελαίου στο Ιράν

100
Τα πολωνικά διυλιστήρια βρίσκουν νέες πηγές προμήθειας πετρελαίου στο Ιράν

Η πρόσφατη σύναψη συμφωνίας συνεργασίας της μεγαλύτερης εταιρείας διύλισης πετρελαίου της Πολωνίας PKN Orlen, που δραστηριοποιείται και στον χώρο της λιανικής πώλησης καυσίμων και η οποία ανήκει στο πολωνικό δημόσιο, με την Εθνική Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου (National Iranian Oil Company – NIOC) εντάσσεται στο στρατηγικό σχεδιασμό της πολωνικής εταιρείας να οικοδομήσει εμπορικές σχέσεις με τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, διαφοροποιώντας τις πηγές εφοδιασμού της για λόγους ασφαλείας. Κατά την διάρκεια των δύο τελευταίων ετών η πολωνική εταιρεία προμηθεύεται διάφορα είδη αργού πετρελαίου από χώρες του Κόλπου, όπως το Ιράκ και η Σαουδική Αραβία.

Η PKN Orlen με επίσημη ανακοίνωσή της στις 14 Δεκεμβρίου ενημέρωσε ότι προχώρησε σε αγορά 1 εκατ. βαρελιών ιρανικού πετρελαίου. Το ιρανικό πετρέλαιο θα παραδοθεί στη Naftoport στο λιμένα του Γκντανσκ τον ερχόμενο Ιανουάριο και εν συνεχεία θα μεταφερθεί στο διυλιστήριο της PKN Orlen, που βρίσκεται στην πόλη Płock στην κεντρική Πολωνία.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Νοέμβριο η PKN Orlen ανακοίνωσε και την απόφασή της να διατηρηθεί η συνεργασία της με τη Saudi Aramco και να συνεχίσει η τελευταία να προμηθεύει με αργό πετρέλαιο τα διυλιστήριά της PKN σε Πολωνία, Τσεχία και Λιθουανία τουλάχιστον μέχρι -τουλάχιστον- την 31η Δεκεμβρίου 2017.

 

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/SAMSUNG HEAVY INDUSTRIES

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.