Οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου για τα Ελληνικά Πετρέλαια

Οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου για τα Ελληνικά Πετρέλαια

122
Οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου για τα Ελληνικά Πετρέλαια

Τα οικονομικά αποτελέσματα για το 3ο τρίμηνο του έτους ανακοίνωσαν τα Ελληνικά Πετρέλαια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις στη βασική δραστηριότητα του Ομίλου, αυτή της διύλισης, αλλά και οι αυξημένες εξαγωγές, οδήγησαν τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA του Ομίλου για το Γ’ Τρίμηνο στα €191 εκατ., παρά την σημαντική μείωση των διεθνών περιθωρίων διύλισης, σε σχέση με πέρυσι. Αντίστοιχα, τα κέρδη EBITDA για το Γ’ Τρίμηνο ανήλθαν στα 199 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 74% σε σχέση με πέρυσι.

 

Τα διυλιστήρια του Ομίλου σημείωσαν αύξηση παραγωγής κατά 19% στους 3,9 εκατ. τόνους, την υψηλότερη επίδοση ιστορικά, αξιοποιώντας πλήρως την υψηλή διαθεσιμότητα των μονάδων. Τα Πετροχημικά σημείωσαν ένα ακόμα τρίμηνο αυξημένων πωλήσεων, διατηρώντας τη συνεισφορά τους σε υψηλά επίπεδα, παρά τη μείωση των διεθνών περιθωρίων κέρδους. Τέλος, στην εμπορία συνεχίστηκε η αύξηση μεριδίων αγοράς στις πωλήσεις μέσω πρατηρίων, καθώς και η αύξηση όγκου πωλήσεων στις περισσότερες δραστηριότητες.

 

Οι ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις και η σχετική σταθερότητα των τιμών του αργού κατά το Γ’ τρίμηνο, διαμόρφωσαν τα Καθαρά Κέρδη στα €80 εκατ., αυξημένα κατά 110% σε σχέση με πέρυσι, ενώ για το εννεάμηνο τα Καθαρά Κέρδη ανήλθαν σε €184 εκατ., που αποτελεί ιστορικό υψηλό των τελευταίων ετών και είναι αυξημένα κατά 76% σε σχέση με πέρυσι. Αύξηση ζήτησης στην εγχώρια αγορά καυσίμων Η ζήτηση στην εσωτερική αγορά καυσίμων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σημείωσε αύξηση 8% στο Γ΄ τρίμηνο του 2016, με συνολικό όγκο κατανάλωσης στους 1,6 εκατ. τόνους, αντιστρέφοντας την αντίστοιχη μείωση που είχε σημειωθεί πέρυσι λόγω της επιβολής ελέγχων στις ροές κεφαλαίων. Η αδασμολόγητη αγορά επωφελήθηκε από την αύξηση της τουριστικής κίνησης, σημειώνοντας επίσης άνοδο κατά 6% στο Γ’ Τρίμηνο.

 

15391405

 

Σε επίπεδο εννεαμήνου, η συνολική ζήτηση καυσίμων στην εσωτερική αγορά εμφανίζεται σταθερή στους 5 εκατ. τόνους. Επίτευξη ιστορικών υψηλών για εξαγωγές και συνολικές πωλήσεις, περαιτέρω διαφοροποίηση πηγών προμήθειας αργού πετρελαίου Η αυξημένη παραγωγή των σύνθετων και αναβαθμισμένων διυλιστηρίων του Ομίλου οδήγησε σε αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 20% (4.388 χιλ. Μ.Τ), με τις εξαγωγές αυξημένες κατά 45% στους 2.459 χιλ. Μ.Τ. να καταγράφουν νέο ιστορικό υψηλό, αναδεικνύοντας την εξωστρέφεια του Ομίλου.

 

Επιπλέον, η υλοποίηση συμφωνιών με κρατικές εταιρείες πετρελαίου και η αυξημένη ρευστότητα, επέτρεψαν την διαφοροποίηση σε ποιότητες και τρόπο αγοράς αργού πετρελαίου και την εκμετάλλευση επιπλέον εμπορικών ευκαιριών στην περιοχή της Μεσογείου, ενισχύοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, αλλά και τη διαχείριση κινδύνου σε ότι αφορά τον εφοδιασμό.

 

Φωτο: ΑΠΕ / ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.