Αντιπαραθέσεις για την μεταφορά πετρελαίου στις δυτικές ακτές του Καναδά

Αντιπαραθέσεις για την μεταφορά πετρελαίου στις δυτικές ακτές του Καναδά

85
Αντιπαραθέσεις για την μεταφορά πετρελαίου στις δυτικές ακτές του Καναδά

Επίσημη επιστολή απέστειλε στον υπουργό Μεταφορών του Καναδά, το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS) δια του Γενικού του Γραμματέα, Peter Hinchliffe. H επιστολή αφορά την απόφαση της καναδικής κυβέρνησης να προωθήσει την επιβολή μορατόριουμ στη μεταφορά αργού πετρελαίου δια μέσου της θαλάσσιας περιοχής της βόρειας British Columbia.
Στην επιστολή τονίζεται πως γίνεται πλήρως αντιληπτή η σημασία ανάληψης συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος όπως επίσης και της δέσμευσης για μηδενική ρύπανση σύμφωνα με τις επιταγές του ρυθμιστικού πλαισίου (UNCLOS) που υιοθέτησε ο IMO και κατ’ επέκταση καλείται να υιοθετήσει και ο Καναδάς. Παρόλ’ αυτά, το ICS σημειώνει ότι οι περιβαλλοντικές επιδόσεις της ναυτιλίας είναι αξιοσημείωτες αφού πλέον καταγράφονται λιγότερα από δύο περιστατικά διαρροής πετρελαίου σε ετήσια βάση όταν πριν από 30 χρόνια τα περιστατικά ήταν πάνω από 25 κατ’ έτος και ως εκ τούτου η επιβολή μορατόριουμ δεν θα προσφέρει πολλά στην μείωση του ρίσκου.
Το ICS τονίζει ότι ο Καναδάς οφείλει να τηρήσει τις υποχρεώσεις του βάσει της UNCLOS, ιδίως σε ό,τι αφορά την ελευθερία στη ναυσιπλοΐα αλλά και την “αβλαβή διέλευση” από τα χωρικά ύδατα της χώρας όπως προσδιορίζεται από τα άρθρα 87 και 90. Ένα μορατόριουμ θα δυσχέραινε το κλίμα μεταξύ των εμπορικών εταίρων του Καναδά και της ίδιας της χώρας. Παράλληλα, θα δημιουργούσε αρνητικό προηγούμενο το οποίο στο μέλλον θα μπορούσαν να το επικαλεστούν μεμονωμένα οι ΗΠΑ κ.ο.κ., επηρεάζοντας εν πολλοίς και σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα του παγκοσμίου εμπορίου.
Η επιστολή κλείνει με την προτροπή προς την Καναδική κυβέρνηση να λάβει πλήρως υπόψη της, τις παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν από την καναδική ναυτιλιακή βιομηχανία και πιο συγκεκριμένα του Επιμελητηρίου Εμπορικής Ναυτιλίας της British Columbia, το οποίο καλεί σε εναλλακτικές προσεγγίσεις ως προς τη διαχείριση κινδύνων που σχετίζονται με τις παράκτιες μεταφορές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.