Ξεκινούν διερευνητικές γεωτρήσεις στην Λιβερία για κοιτάσματα πετρελαίου

Ξεκινούν διερευνητικές γεωτρήσεις στην Λιβερία για κοιτάσματα πετρελαίου

89
Ξεκινούν διερευνητικές γεωτρήσεις στην Λιβερία για κοιτάσματα πετρελαίου

Η Exxon Mobil είναι έτοιμη να ξεκινήσει εντός Νοεμβρίου τις πρώτες διερευνητικές γεωτρήσεις πετρελαίου στις ακτές της Λιβερίας. Πρόκειται για μία απόφαση – ορόσημο, η οποία καθυστέρησε να να υλοποιηθεί δύο χρόνια. Το 2014, η εταιρεία ήταν και πάλι έτοιμη να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις, ωστόσο η εξάπλωση του ιού Ebola που σκόρπισε το θάνατο σε 11.000 ανθρώπους στην αφρικανική χώρα και οι προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) ανέστειλαν τους σχεδιασμούς της εταιρείας.
Μέχρι πρότινος, η Λιβερία δεν είχε εισέλθει στη διαδικασία ερευνών και παραγωγής πετρελαίου, παρά το γεγονός ότι γειτονικές της χώρες όπως η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα παράγουν πετρέλαιο με αυξανόμενους ρυθμούς. Ενδεικτικά η Ακτή Ελεφαντοστού παράγει περί τα 53.000 βαρέλια πετρέλαιο σε ημερήσια βάση ενώ η Γκάνα παράγει περίπου 100.000 βαρέλια ανά ημέρα. Με αυτά τα δεδομένα, η Λιβερία θεώρησε επιτακτική την συστηματοποίηση των διερευνητικών γεωτρήσεων σε ένα θαλάσσιο οικόπεδο 13,50 ναυτικά μίλια μακριά από τις ακτές της.
Κυβερνητικές πηγές της Λιβερίας εκτιμούν πως η εύρεση (εκμεταλλεύσιμων) κοιτασμάτων πετρελαίου θα βοηθήσει σημαντικά στη δημιουργία θέσεων εργασίας και κατ’ επέκταση στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.