Και νέα αναβολή στη ψήφιση του φόρου χωρητικότητας από το σουηδικό Κοινοβούλιο

Και νέα αναβολή στη ψήφιση του φόρου χωρητικότητας από το σουηδικό Κοινοβούλιο

82
Και νέα αναβολή στη ψήφιση του φόρου χωρητικότητας από το σουηδικό Κοινοβούλιο

Η Υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας, Magdalena Andersson, δήλωσε προ ολίγων ημερών ότι είναι ορατός ο κίνδυνος καθυστέρησης εισαγωγής του φόρου χωρητικότητας (tonnage tax), καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει στη σουηδική κυβέρνηση αρκετά ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο το νέο φορολογικό καθεστώς που θέλει να εφαρμόσει η Στοκχόλμη είναι συμβατό με τους κανόνες της ΕΕ.
Ο αρχικός σχεδιασμός ήθελε το κοινοβούλιο της Σουηδίας να ψηφίζει μέσα στον Ιούνιο το νέο φόρο χωρητικότητας, έτσι ώστε το νέο φορολογικό καθεστώς να ετίθετο σε ισχύ από τις 20 Ιουλίου. Όμως, πλέον, δε μπορεί να προχωρήσει η κοινοβουλευτική έγκριση του νέου φόρου, καθώς το Κοινοβούλιο θα παραμείνει κλειστό μέχρι και τον Σεπτέμβριο και κατά συνέπεια η ψήφιση του φόρου χωρητικότητας θα μετατεθεί για τέλη Σεπτέμβρη με την ισχύ του να μετατίθεται ίσως για την 1 Ιανουαρίου 2017.
Τη μεγάλη τους απογοήτευση από αυτήν την εξέλιξη εκφράζουν εκπρόσωποι της Ένωσης Σουηδών ναυτικών αλλά και εκπρόσωποι ναυτιλιακών εταιρειών της χώρας, ενώ τονίζουν την έκπληξή τους για τη μη έγκαιρη ενημέρωσή τους για αυτήν την εξέλιξη από τη σουηδική κυβέρνηση.
Μάλιστα, ο Kenny Reinhold, εκπρόσωπος του τομέα ναυτικών της σουηδικής Ένωσης Εργαζομένων στον χώρο των Υπηρεσιών και της Επικοινωνίας (SEKO), δήλωσε ότι «είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι από αυτήν την εξέλιξη, καθώς ο φόρος χωρητικότητας είναι ιδιαιτέρως σημαντικός για τη σουηδική ναυτιλία και βλέπουμε ότι για μία ακόμα φορά καθυστερεί η εφαρμογή του».
Και συνέχισε σημειώνοντας ότι «το νέο σύστημα είναι ανάλογο με ό,τι ισχύει σε άλλα ναυτιλιακά κράτη της Ευρώπης και σχετίζεται άμεσα με την δυνατότητα των ναυτιλιακών μας εταιρειών να πλέουν στη Σουηδία, υπό σουηδική σημαία. Διακινδυνεύουμε να χάνουμε σχεδόν 50 θέσεις εργασίας κάθε μήνα εάν καθυστερήσει και άλλο η κατάθεση και ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου». Και κατέληξε λέγοντας ότι «κατανοούμε τις προσπάθειες της σουηδικής κυβέρνησης να καταλήξει σε συμφωνία με την ΕΕ, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει χωρίς χρονοτριβή».
Να σημειώσουμε, μεταξύ άλλων, ότι με βάση τα όσα προτείνει η σουηδική κυβέρνηση, με το νέο φόρο χωρητικότητας ο εργοδότης δεν θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλει τους φόρους και τις εισφορές που αντιστοιχούν στην κοινωνική ασφάλιση των ναυτικών, στην περίπτωση που τα πλοία είναι νηολογημένα στη Σουηδία.

Φωτό: http://www.walleniuslines.com/About-us/Fleet/

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.